Poms i Malmös saluhall är en av ställena Matkaravan tipsar om.
Poms i Malmös saluhall är en av ställena Matkaravan tipsar om.

Om du fortfarande lever i villfarelsen att en smörgås inte är någon ”riktig mat” är det dags att tänka om. Här är tre bra mackställen.

Glöm sega baguetter med currykycklingröra eller frallor med svettig ost, slokande sallad och mjuk paprika. Äntligen har mackorna fått upprättelse. Malmös nyvaknande mackscen tar oss med storm. Vi snackar egen attityd och personlighet – men framför allt: massor av smak. Här listar vi tre riktigt bra mackställen.

LÄS MER: Här är Skånes bästa italienska restauranger

Scandwich

Mitt Möllan, Claesgatan 8
Scandwich.se

Mackor med mersmak
Köpenhamn må ha sina smørrebrød. Men Malmö har Scandwich vilket är (förlåt Danmark) ännu bättre. De tre bröderna bakom mackerian på Mitt Möllan drev tidigare restaurang Lind i Kivik och i köket efter service experimenterade de fram det geniala konceptet som i stort sett går ut på att bygga mackor av riktigt vällagade restaurangingredienser. På en skiva smörstekt levain travas mer mat än du trodde var möjligt, som på vego-specialaren Call me kål där sex sorters kål tillagas på lika många olika sätt – och skapar en upplevelse du inte trodde kunde uppnås med… kål. Säsongens köttiga macka går i asiatisk stil och heter följaktligen ”Fläsknam style” med bland annat långbakad fläsksida, kim chi-majo och gochujang-marinerad rödkål. Här tas inga billiga genvägar, picklade citroner och grönsaker görs egenhändigt, majonnäser och röror likaså.

Nguyens sandwiches
Engelbrektsgatan 19
vietnamesesandwiches.se

Att känna till den vietnamesiska baguettesandwichen Banh Mi är ett måste för alla mackälskare. Detta är sann fusionsmat som uppstod i mötet mellan kolonialmakten Frankrikes obligatoriska bröd och den vietnamesiska gatumaten. Grundkonceptet är baguette, paté och majonnäs kombinerat med vietnamesiska element som färska örter som koriander och mynta, chili, syrliga picklade grönsaker och wokat fläsk. Hos Nguyen finns den ikoniska mackan i åtta olika utföranden (den som inte äter mackor har en lång meny med andra vietnamesiska rätter att välja mellan). Obligatoriskt för alla är dock att avsluta med en kopp cà phê sữa – mörkrostat vietnamesiskt kaffe som bryggs direkt i koppen över karamelligt söt kondenserad mjölk.

Poms
Malmö Saluhall, Gibraltargatan 6
pomsmackor.se

Killarna bakom Casual Street Food är inte bara skickliga på att göra grymt goda burgare. De bemästrar även konsten att göra några av Malmös smarrigaste mackor. Vill du ta ett bett av några av världens mest kända mackklassiker är Poms i Malmö Saluhall ett måste. Grilled cheese i pain de mie (vitt formbröd när det är som bäst) är en formidabel härdsmälta av cheddar och gruyère. Det krämiga segkladdiga innehållet och det frasiga grillrostade brödet är beroendeframkallande. För att inte tala om ställets Reuben som är en guilty pleasure av sällan skådat slag. De två tunna rostade rågbrödsskivorna är till brädden fyllda med sönderfallande mör pastrami, surkål, picklad gurka och appenzeller. En maffig thousand island-dressing på det och du kunde lika gärna befinna dig på någon av New Yorks bästa delis. Det är tur att de ovan nämnda mackorna alltid finns på menyn, men om du mot all förmodan vill sätta tänderna i något nytt varierar menyn ständigt och oftast efter säsong.

LÄS MER: Tre goda luncher i Skåne

Text: Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset