Hur långt är det kvar? Även på fjället finns skyltning. 
Hur långt är det kvar? Även på fjället finns skyltning. 

Vandring behöver varken vara krånglig eller fjärran. Dags att damma av ryggsäcken, putsa skorna och fylla kaffetermosen. Metro guidar dig till bästa sommarvandringen.

Sverige kryllar av vackra vandringsleder, så börja leta där du bor. Det kanske finns några leder i närheten att utforska innan du tar dig an en längre tur. 

Viktigaste utrustningen är den du har på fötterna! Skavsår kan förstöra en hel vandring så se till att ha några mil i skorna innan du ger dig ut. Vattentäta kängor eller stövlar fungerar lika bra i fjäll som skog. Det är skönt att kunna byta till ett par lätta tofflor på kvällen så får fötterna vila från instängda skor. Investera gärna i två par specialstrumpor för vandring. Byt strumpor vid varje paus och låt de fuktiga torka bakpå ryggsäcken. Är fötterna torra minskar risken för skavsår.

Läs på ordentligt om leden i förväg. Kolla var det finns friskt vatten att dricka, om du får elda och om det går att proviantera längs vägen. Vissa fjällsträckor avverkas med båt – se till att kolla tidtabellen. 

►LÄS MER: Hafiz ska gå från Stockholm till Oslo – för att prata om integration

Ska du gå mer än en dag kan du sova i tält, i stuga, i vindskydd, på vandrarhem, eller under bar himmel. För nybörjare är vandrarhem eller stugor att rekommendera. Kolla i så fall om du måste ha med sovsäck eller om det räcker med reselakan. 

När det gäller kläder är syntet och ull bra val. Undvik material som lätt blir blöta och torkar långsamt. Funktionskläder på friluftsbutikerna kostar skjortan, men funktionella syntetplagg från någon sportbutik fungerar också. Leta efter en varm ulltröja i secondhand-butiker så har du bästa förstärkningsplagget. 

Maten är förstås viktig. Var generös med portionerna – du kommer vara extra hungrig efter en dag av vandring. Försök lyxa till den frystorkade maten med en snutt parmesan, lite torkade kantareller eller soltorkade tomater. Och glöm för all del inte desserten! En chokladpudding vispad med iskallt källvatten efter en heldag på fjället kan vara himmelriket på jorden.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset