Metin Rhawi, är talesperson för en grupp assyrier/syrianer/kaldéer som hungerstrejkar för att uppmärksamma situationen i Syrien.
Metin Rhawi, är talesperson för en grupp assyrier/syrianer/kaldéer som hungerstrejkar för att uppmärksamma situationen i Syrien.

Just nu pågår en hungerstrejk på Stortorget i Södertälje. Syrianer, assyrier och kaldéer vill väcka uppmärksamhet kring situation i Syrien.

På onsdagen inleddes en hungerstrejk på Stortorget i Södertälje för att uppmärksamma situationen där runt 200 personer bortrövats av IS i norra Syrien.

– Vi har fått höra av kyrkan i området att det ska vara runt 230 personer. Vi vill skapa större opinion kring det här och tycker att världssamfundet måste reagera, säger Metin Rhawi, talesperson för hungerstrejken.

Han sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Södertälje men säger att hungerstrejken inte har med partipolitik att göra. I stället vill deltagarna att Sverige tydligare tar ställning för att avhjälpa situationen i Syrien.

Vid floden Khabur ligger runt 35 mindre byar där IS gått till attack och kidnappat både barn och vuxna. Metro har tidigare skrivit om Jamil Benjamine och hans familj i Värmland, vars släkt bor kvar i de attackerade byarna. De följer händelseutvecklingen genom Facebook och telefonsamtal med vänner och familj på plats. Men de är långt ifrån ensamma. Gruppen assyrier/syrianer och kaldéer i Sverige uppskattas vara runt 130 000.

– Man måste känna till att världen är mycket mindre än vi tror. Syrien är bara fem timmar bort med flyg, Göteborg är fem timmar bort med bil. Det som sker där påverkar vår inrikespolitik i Sverige och det borde vara en inrikespolitisk fråga. Om det är 130 000 människor i Sverige som har anhöriga som far illa, så är det av betydelse att man uppmärksammar det, säger Metin Rhawi.

Enligt honom är det åtta personer som till en början deltar i hungerstrejken men fler kommer att ansluta sig under veckan. Strejken är en sista utväg för att påverka politikerna och Sverige har stora möjligheter att lyfta frågan högre på agendan, säger Metin.

– Det bästa som kan hända är att vår riksdag får i uppdrag att på FN-möten och EU-möten säga att vi som land är redo att skapa förutsättningar för att de här människorna ska få överleva. Den enda möjliga varianten är att de får leva, och att får flytta tillbaka till sina byar och att Khabur fredas från angreppen.

På Stortorget i Södertälje står nu ett tält för de hungerstrejkande och på söndag ska en manifestation avsluta strejken. 

– Vad mer kan du göra som människa än att avstå det som håller dig vid liv. Vi avstår mat så länge det behövs för att få gehör för den här frågan. Vi vill vända frustrationen till kapacitet att uträtta något.

►LÄS MER: IS attackerade släktens by i Syrien – nu fruktar familjen för deras liv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset