Så här ska badhuset se ut.
Så här ska badhuset se ut.

Fritidsnämnden i Umeå klubbade under tisdagen igenom ett beslut om att stadens nya badhus ska ha ett könsneutralt omklädningsrum. Det innebär att även personer som varken vill byta om på herr- eller damavdelningen kommer att kunna byta om på badhuset utan problem.


När Umeås nya badhus kommer att stå färdigt 2016 kommer det innehålla ett könsneutralt omklädningsrum. Det beslutade fritidsnämnden i Umeå under måndagen, rapporterar SVT Västerbotten.

Det betyder inte att det inte kommer att finnas traditionella herr- och damomklädningsrum, utan att ett mindre, låsbart omklädningsrum där besökarna kan byta om en i taget kommer att finnas utöver de två vanligare typerna av omklädningsrum.

► LÄS MER: De vill göra offentliga toaletter könsneutrala

– Vi har jobbat med tillgänglighet i bred bemärkelse, inte bara fysisk tillgänglighet utan även känslomässig. Det finns människor med olika behov och det måste vi kunna möta, som ordförande är jag jättenöjd över det här beslutet säger socialdemokraten Ari Leinonen, fritidsnämndens ordförande, till SVT Västerbotten.

Könsneutrala omklädningsrum finns redan i Norrtälje och Lund och efterfrågas allt oftare. Målgruppen är framför allt personer som inte känner sig bekväma att definiera sig som man eller kvinna eller människor som inte vill byta om inför andra människor.

► LÄS MER: Könsneutral leksaksreklam sprider sig utomlands

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset