I stort sett alla som deltar är frivilliga från hemvärnet.
I stort sett alla som deltar är frivilliga från hemvärnet.

Vid åtta brandzoner har Försvarsmakten nu kallats in för att hjälpa till. ”Det här är människor som avbrutit sina semestrar med familjen för att åka och hjälpa till", säger Rickard Wissman på Försvarsmakten.

Försvarsmakten har kallats in för att hjälpa till vid bränderna i Hultsfred, Oskarshamn, Älvdalen, Ljusdal, Sveg, Ragunda, Finnerödja och Sollefteå. På varje plats deltar mellan tio till tjugo personer i räddningsarbetet. Totalt rör det sig i om ungefär 160 personer i nuläget, berättar Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten.

– Det kan handla om allt ifrån att hjälpa räddningspersonal, till att släcka bränder. Men det handlar också om att se till att folk inte kommer in i det farliga området, att vara vägvisare och att se till att stötta på det sätt vi kan, säger han till Metro.

LÄS MER: Larmet från brandzonerna: Snart slut på resurser

Bidrar med frivilliga och helikopter

I grunden är alla som deltar frivilliga, eftersom det rör sig om hemvärnspersonal, som frivilligt anmält sig till hemvärnet, förklarar Rickard Wissman.

– Det här är människor som avbrutit sina semestrar med familjen för att åka och hjälpa till.

Myndigheten har även bidragit med en helikopter i Älvdalen, vilket är vanligt att de gör vid stora bränder.

– Det har vi gjort vid flera tillfällen. Vi går in med fordon för att hjälpa till med bland annat vattenbombningar från helikoptrar, men också för att hjälpa till med transporter och förflyttning i svår terräng.

LÄS MER: Andreas dramatiska filmer inifrån brandzonen: ”Brinner så in i helvete”

Kallas ofta in till samma områden

Sedan den 21 maj har Försvarsmakten bidragit med 39 stöd till samhället vid bränder. Myndigheten går in med stöd över hela landet, men Rickard Wissman har uppmärksammat att brandstödet främst behövs i några specifika områden.

Främst är det områdena Mellansverige, Smålands- och Blekinges östra kust, samt sydöstra Jämtland, som har behövt Försvarsmaktens stöd sedan den 21 maj.

Man ser alltså att det är ungefär samma platser som har varit tungt belastade av bränder. Så det är på samma platser som personal gång på gång fått gå in och jobba, konstaterar Rickard Wissman. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset