Sultanen Hassanal Bolkiah av Brunei har förbjudit julfirande. 
Sultanen Hassanal Bolkiah av Brunei har förbjudit julfirande. 

Enväldige sultanen Hassanal Bolkiah av Brunei har bestämt sig. Julglitter, tomteluvor och granar är förbjudna för landets muslimer. Den som ändå frestas till lite pynt riskerar fem år i fängelse.

Sultanen Hassanal Bolkiah i den absoluta monarkin Brunei är känd för sin konservativa tolkning av islam. Sultanen har beslutat att förbjuda julfirande för landets muslimer. De som bryter reglerna bestraffas med fem års fängelse, skriver The Telegraph. 

► LÄS MER: Pehr och Richard har 32 julgranar i en trea 

Landets imamer förklarar förbudet i lokaltidningen Borneo Bulletin

”Under julfirandet, muslimer som följer den religionens seder, som att använda deras symboler som kors, tänder ljus, har julgranar och sjunger religiösa sånger, skickar julhälsningar, använder skyltar som lovsjunger den religionen, sätter upp pynt eller gör ljud eller något som betyder att de respekterar den religionen är emot den islamiska tron”

Förbudet gäller majoriteten av de 420 000 invånarna som är muslimer, runt 65 procent. Icke-muslimer tillåts att fira jul, men det är endast tillåtet att göra så inom sina egna samhällsgrupper och om de förvarnat myndigheterna. 

► LÄS MER: Nej, Kalle Anka kommer inte sluta sändas på julafton

Anledningen till julförbudet sägs enligt Ministeriet för religiösa affärer vara att de tror att det kristna julfirandet kan skada tron hos den muslimska befolkningen. 

Sedan sultanen Bolkiah tillträdde 1967 har det inte varit ett endaste demokratiskt val i det lilla landet. Men det politiska missnöjet hos befolkningen är begränsat, mycket tack vare den höga levnadsstandarden såsom tillgång till gratis utbildning och sjukvård. 

► LÄS MER: Linnea gjorde klänning av julgran – gör nu succé i sociala medier 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Julen