Hammarö kommun i Värmland har tidigare haft rökförbud – nu införs även snusförbud. ”Det är fånigt eftersom det inte går att efterleva”, säger Patrik Strömner på Svenska Snustillverkarföreningen.

Från och med 1 april i år kommer det att vara förbjudet för alla anställda och politiker i Hammarö kommun, att snusa, skriver Aftonbladet.

Den som bryter mot förbudet riskerar att bli avskedad, enligt Värmlands Folkblad.

– Vi vill ha en tobaksfri arbetsmiljö. Grundinriktningen här är hälsan. Man vet att tobak innebär stora hälsorisker, säger personalchefen Lars Rogemyr till Aftonbladet.

►LÄS MER: Förslaget: Förbjud smaksatt snus

Inga större kontroller kommer att genomföras. I stället hoppas kommunen att alla anställda ska respektera de nya reglerna.

– Det blir svårt att kontrollera, vi kommer inte att ha några tobakspoliser. Vi kommer att informera alla. Väldigt många vet om att det finns en hälsofara. Vi hoppas att våra medarbetare och förtroendevalda ser möjligheten att kanske kunna sluta eller i alla fall minska, säger Lars Rogemyr.

►LÄS MER: Snodde en kvarts miljon snusdosor

Reaktionen från de anställda har varit blandad – vissa är för andra emot, men på Svenska Snustillverkarföreningen är man kritisk.

– Det är fånigt eftersom det inte går att efterleva. Med tanke på att det är betydligt farligare att röka än att snusa, så borde kommunen klara av att skilja på rökning och snus, säger Patrik Strömner, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen, till Sveriges Radio.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset