”Det som serveras här ska stärka kroppen i stället för att bryta ner. Kunden ska kunna välja vilken macka den vill ha”, säger Ulla Robertsson, delägare på nyöppnade Ecoffee. 
”Det som serveras här ska stärka kroppen i stället för att bryta ner. Kunden ska kunna välja vilken macka den vill ha”, säger Ulla Robertsson, delägare på nyöppnade Ecoffee. 

En glutenfri pizza, ett kafé där alla ska kunna beställa allt och en krog helt fri från gluten. Visst finns det bra mat även för glutenallergiker i Göteborg.

– Det är hemskt. Det behöver ställas lite krav på oss som har olika verksamheter, att vi kan erbjuda alla ett bredare sortiment, säger pizzabagaren David Smith.

Han är en av alla männi-skor som hört av sig till Metro efter onsdagens artikel där vi testade utbudet för gluten- och laktosintoleranta på centrala kaféer. Fyra av sex hade inget alternativ för glutenintoleranta, två av sex hade inget alternativ för laktosintoleranta.

För att kunna erbjuda sina kunder god mat med bra kvalitet på Pizzeria Mums även om de är allergiker har David Smith tagit fram ett recept på glutenfri pizzabotten.

– För att minska risken för kontakt med mjöl och gluten måste de ringa och beställa, gärna dagen innan. Då hinner jag baka degen morgonen hemma hos mig själv, säger han. 

Ett annat ställe som satsar på alternativ för både gluten- och laktosintoleranta är nyöppnade Ecoffee. Det vimlar av små skyltar med glutenfritt och laktos-fritt. Grunden är att alla ska kunna äta allt på menyn. 

– Vi har haft lite svårt att hitta ekologiskt glutenfritt bröd, men nästa vecka får vi in frallor som är jättegoda, säger Ulla Robertsson, delägare.

På krogen Puta Madre är all mat fri från gluten. 

– Vi kör traditionella mexikanska recept, och all mexikansk mat baserar sig på majsmjöl. Jag är själv glutenintolerant och när vi öppnade det här var jag så förbluffad och glad, ”wow, jag kan ju äta allting här!”, säger Miki Ingber, delägare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset