Det kan kosta dig att lämna kvar grejer över natten på italienska stränder.
Det kan kosta dig att lämna kvar grejer över natten på italienska stränder.

Är du typen som lämnar kvar solstolen, handduken eller parasollen på stranden över natten för att paxa bästa platsen till morgonen därpå? Sluta med det. Nu kan du straffas med böter för tilltaget, skriver The Guardian.

Det är i Italien längs kusten från Toscana till Sardinen där semesterfirare som försöker paxa platser på offentliga stränder kan straffas, skriver The Guardian.  

De anställda på kustbevakningen menar att beteendet med att lämna solstolar, parasoller och handdukar på stränder över natten för att ”reservera” de bästa platserna till dagen efter är ett utbrett problem och orättvist mot de som faktiskt följer reglerna.

LÄS MER: "På de här stränderna får du pengarna tillbaka om det regnar"

Den som åker fast kan nu få böter på 200 euro, cirka 1 900 svenska kronor. Under lördagen beslagtog kustbevakningen i Livorno 37 solstolar och däck, 30 parasoller, handdukar och även en del baddräkter.

Tidningen La Repubblica menar att beteendet med att paxa på stränder är en ”gammal och ingrodd vana” som började när den första vågen av turister kom till Italien efter andra världskriget.

I Cecina är det numera ett brott att lämna kvar obevakad utrustning innan 08:30 på stranden, tiden då stranden öppnar för simmare.

LÄS MER: "Crowdfundad strand blir allmän"

Det är inte första gången som italienska myndigheter har delat ut böter. Tidigare har sex stycken turister, samtliga över 60 år, fått 1 000 euro i böter för att ha lagt ut tio stycken handdukar innan klockan 06:00. I ett annat fall greps, men åtalades inte, en brittisk man för att ha bränt upp handdukar som tyska turister lagt ut för att paxa platser.

Och det är inte bara i Italien som man är trött på paxande turister. Tidigare i år fick en man i Spanien böta 1 500 kronor efter att ha lagt en handduk på en solstol över natten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott