Bollywood Showgirls från Malmö i en färgsprakande uppvisning av den indiska dansstilen som går som en löpeld över världen.
Bollywood Showgirls från Malmö i en färgsprakande uppvisning av den indiska dansstilen som går som en löpeld över världen.

Bollywood erövrar världen. Nyligen öppnade Sveriges första Bollywoodbio i Malmö och nu kan du lära dig dansen.

I söndags svepte exotiska rytmer över Malmö när Orientaliskt Danscenter firade femårsjubileum med en färgsprakande dansgala med Gonza från Advance Patrol som konferencier. 

Böljande slöjor och gungande höfter i suggestiv magdans stod på programmet och nytt för i år Bollywooddans.

Den indiska filmens storslagna musikaldans var överförd till scenen på Ungdomens Hus där

Bollywood-stilen lärs ut av Danscentrets grundare Lilian Borghol och dansinstruktören Pooja Shety.
– Bollywood är väldigt inne i västvärlden. I Sverige håller den just på att slå igenom. Intresset är enormt – alla Bollywood-klasser är fulla, säger Lilian Borghol.

I Bollywood-dansen flyter rörelserna hela tiden, till skillnad från många andra dansstilar stannar rörelsen aldrig upp.
– Ansiktsuttrycken och handrörelserna är viktiga. Med mimiken, med ögonen och med varje handrörelse berättas en historia, förklarar Pooja Shety från Bombay, Bollywoods centrum i världen.

Hon har koreograferat otaliga dansscener i Bollywood-filmer och Bollywood-shower samt arbetat som koreograf för MTV i Indien. För ett år sedan förde kärleken henne till Sverige.

– Bollywood-dans anses av många vara svår eftersom man ska överdramatisera kroppsrörelserna och mimiken. Många är blyga i början. Men när man väl vågar släppa loss är det inte svårt längre.

Och det är bara en myt att svenskar skulle vara stela, menar Pooja Shety.

Det är Bollywood

Filmindustrin i Bombay kallas för Bollywood. Här görs ungefär 200 filmer per år. De flesta indiska filmer innehåller dans- och sångnummer som blivit
synonymt med Bollywoodfilmer. Sammanlagt produceras det ungerfär tusen filmer i Indien per år.

Bollywood-­filmerna är en blandning av komedi, romans, action och drama.

De olika stilarterna binds samman till en helhet av sång- och dansnumren. Filmstjärnor blir ikoner i Indien, såsom Shahruk Khan och Aishwarya Rai (bilder).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset