Aldrig har humor-Sverige varit så blommande som nu. Du kan i stort sett se en ny komiker varenda helg, i varenda stad, om du så skulle vilja. Här är några av komikerna du kan se i år.

David Batra – ”Elefanten i rummet”

Förra och detta årets mest omskrivna ståupp-föreställning är den med David Batra i huvudrollen. Han pratar om hur det är att leva tillsammans med Moderaternas före detta partiledare Anna Kinberg Batra, trots förra årets mest uttjatade skämt – ”vad ska David Batra skämta om nu när hans fru blivit uppsagd?”.

Babben Larsson – ”Expedition Babben”

En av förgrundsgestalterna i svensk ståupp som i princip tog hela fenomenet till Sverige. ”Expedition Babben” är tillbaka för en ny turné, när Babben Larsson tar sig utanför de stora städerna för att visa upp sina utmanande skämt – på bredaste gotländska – i mindre städer och orter. Nypremiär i Kvissleby den 22 februari.

Babben Larsson besöker mindre svenska städer under våren. Foto: Håkan Larsson

Al Pitcher – ”Sverige syndrome”

Han har gjort sig känd för sina skämt om den svenska kulturen, där begreppet ”fika” inte sällan nämns och skojas om. Hans turné ”Sverige syndrome” är just nu ute på vägarna med sju inplanerade föreställningar runt om i Sverige.

LÄS MER: Det här var Hollywoodstjärnornas första jobb

Peter Apelgren – ”Improvajsning”

Den närmast legendariska komikern från Göteborg pratar om cowboyfilmer, Gud, golfkläder och mycket annat i sin hyllade scenföreställning. 23 februari ser ni honom i Kungsbacka, sedan rullar det på runt om i Sverige under hela våren.

Bianca och Tiffany Kronlöf – ”De redan frälsta”

Det är måhända inte ståupp, men en föreställning likväl värd att nämna. Systrarna Kronlöf tar med sig Thom Gisslén i en humorföreställning som behandlar valåret 2018. Den 22 februari kommer de till Sundsvall, sedan besöker de i stort sett hela Sverige.

Tiffany Kronlöf, Thom Gisslén och Bianca Kronlöf ger sig ut på vägarna. Foto: Karin Törnblom / IBL

Johan Rheborg – ”Säker på att jag är osäker”

Efter de senaste årens skådespelarinsatser är Johan Rheborg nu tillbaka med ny ståupp. Manuset behandlar hur man som medelålders man med utflyttade barn nu ska få ordning på vardagen. Rheborg uppträder på Draken i Göteborg den 23 februari, sedan fortgår turnén under hela våren.

Keyyo – ”Ryssen kommer”

Youtubern, programledaren och radioprataren Kristina ”Keyyo” Petrushina sammanfattar sitt 20-åriga liv fram till nu genom föreställningen ”Ryssen kommer”. Den 12 maj har föreställningen premiär i Eskilstuna, med preliminärt avslut den 26 maj i Falun.

Kevin Hart – ”The irresponsible tour”

En av USA:s mest berömda komiker och skådespelare kommer till Sverige för tre föreställningar av sin världsturné. Scandinavium i Göteborg, Malmö arena och Globen i Stockholm får alla besök av Kevin Hart i augusti.

Kevin Hart kommer till Sverige. Foto: IBL

Russell Peters – ”The deported world tour”

En annan världsberömd komiker, Russell Peters, kommer till Sverige för tre föreställningar maj. När den kanadensisk-indiske komikern kommer till Göteborg, Stockholm och Lund är det med helt nytt material.

LÄS MER: Komikern Russell Peters kommer till Sverige

Johan Glans – ”World tour of the world”

Han har turnerat i Skåne och Skandinavien. Nu tar Johan Glans sin humor med sig och ger sig ut på en världsturné. För att vara en världsturné har den väldigt många stopp i Sverige – till den svenska publikens jubel. Honom kan du se hela våren i Sverige eller Finland.

Nisse Hallberg – ”Trött”

Efter succén med turnén ”Jag är sjuk” åker Nisse Hallberg åter ut på vägarna. Denna gång med showen ”Trött”, som handlar om hans trötthet på att aldrig våga tycka. ”Trött” har premiär först i oktober, men innan dess kan du bland annat se honom varje måndag på Greven komedi i Stockholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset