Sprakande färger på himlen. I kväll och imorgon finns det goda chanser att uppleva ljusfenomenet även långt ner i landet.

Under hösten har norrsken synts ett flertal gånger över stora delar av landet. Ikväll finns det goda chanser till norrsken i hela landet om vädret är klart, rapporterar SVT. 

Och även på nyårsafton finns det goda möjligheter att se fenomenet på himlen.

Enligt en prognos från spaceweather.com, där man hänvisar till uppgifter från amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, finns det 60 procents chans för norrsken på nyårsafton.

►LÄS MER: Ovanlig solaktivitet skapar norrsken i hela landet

Norrsken uppstår vid ett så kallat solutbrott, när solen kastar ur sig partiklar som färdas i riktning mot jorden innan de reagerar med jordens magnetfält.
– Det tar några dagar innan de når jorden. När de når magnetfältet avböjs de och kommer främst in I norr och söder, vid polerna där det finns norrskensbälten, säger Peter Linde, vice ordförande I svenska astronomiska sällskapet.

Hur kraftigt ett norrsken blir, och därmed hur långt ifrån polerna det kan ses, beror på mängden partiklar som kommer från solen.  Vilken färg norrskenet får beror på vilken typ av luftpartiklar (syre eller kväve) som träffas av strålningen från utbrottet.

I höstas var det möjligt att se norrskenet så långt ner som I Skåne, något som alltså kanske är möjligt även på nyårsafton.
– Det är en stor mängd partiklar som kommer och prognoserna visar att det kan bli möjligt att se så sydligt som New York vilket är sydligare än Sveriges breddgrader. Så det kan möjligen ses i hela landet, säger Peter Linde.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nyår