Du skriver in en adress som du vill söka på som vanligt.
Du skriver in en adress som du vill söka på som vanligt.

Är du nyfiken på hur mycket grannen tjänar och vad den röstar på? Nu finns en ny sökversion som gör det möjligt att snoka fritt.

Om man vill ta reda på var någon bor och har för telefonnummer så finns det en rad sajter på nätet att tillgå för att snabbt hitta information om privatpersoner och företag. På Hitta.se finns bland annat kartor, vägbeskrivningar, gatubilder och satellitbilder över bostadsområden. Men vill man veta vad någon tjänar har man tidigare bara kunnat vända sig till Skatteverket eller Bolagsverket.

Även andra sajter som Ratsit.se, Infortorg.se och Merinfo.se erbjuder tjänsten mot betalning. Problemet är att personen som du kollar upp blir informerad om att du begärt ut informationen. Det vill Hitta.se komma runt. Därför kan man numera se vad folk tjänar i olika bostadsområden, hur de röstar och vad de har för fritidsintressen och livsstil i deras sökfunktion. Det har även lanserat en ny ”drönarbild” och information om tomtgränser.

– Vi har smyglanserat tjänsterna i vintras, men ska slå på stora trumman om några veckor när vi vet att allting funkar som det ska, säger Alexander Hannerland på Hitta.se till Mitti.

Hitta.se använder redan officiell data och syftet med kartläggningen är att nå ut till så många annonsörer som möjligt. Genom att bistå med mer detaljerad information kring bostadsområden och privatpersoner kan de lättare locka till sig samarbetspartners.

– Det ger en bra känsla för ett bostadsområde eller ett kvarter. Det gäller att hitta reklampelare för mindre lokala företag. Där lägger vi mycket krut, säger Alexander Hannerland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset