Snart kan du ha de nya sedlarna i plånboken.
Snart kan du ha de nya sedlarna i plånboken.

Nu är det inte länge kvar förrän det stora sedel- och myntutbytet inleds i Sverige. Redan i oktober kan du ta ut den nya 200-kronorssedeln på ett gäng utvalda uttagsautomater runt om i landet.

Sedel- och myntutbytet innebär att de olika valörerna kommer att bytas ut och få nya utseenden. Dessutom gör en ny valör sitt inträde på marknaden: 200-kronorssedeln som pryds av filmregissören Ingmar Bergman.

Den nya sedeln kommer i oktober att kunna tas ut i uttagsautomater i 29 utvalda orter i landet. För resten av landet dröjer det till nästa år, anledningen är att tekniken ska testas.

►LÄS MER: Snart kommer nya sedlar – då blir dina gamla värdelösa

– Vi vill ha en geografisk spridning och få möjlighet att testa den först eftersom att det är en helt ny valör och sedel. Resten av landets automater får den successivt under våren 2016, säger Johanna Holst, kommunikationsansvarig på Bankomat AB, till Expressen.

Även 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna får nytt utseende under oktober. Däremot får vi vänta ett år på att de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya mynten introduceras.

►LÄS MER: Här är Sveriges nya sedlar och mynt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset