Under tisdagen röstades en ny lag igenom i det italienska parlamentet som tar tag i hårdhanskarna mot rökare som fimpar sina cigaretter på gatan. Den som gör det kan nu komma att behöva böta 300 euro, motsvarande 2 800 svenska kronor.

Under tisdagen röstade det italienska parlamentet igenom ett paket med ny lagstiftning, vars 79 klausuler har som syfte att minska landets problem med nedsmutsning och förorering för att istället fokusera på hållbar utveckling. Fokus i den nya lagstiftningen ligger dock inte bara på förändringar på myndighetsnivå, även vanliga italienare uppmanas att ändra sitt beteende.

► LÄS MER: Ny studie: E-cigaretter 95 procent mindre skadliga än tobakscigaretter

Enligt The Local innebär den nya lagstiftningen bland annat att rökare som fimpar sina cigaretter på gatan kan få böter på 300 euro, motsvarande 2 800 svenska kronor. Samtidigt kan den som spottar tuggummi på gatan eller slänger "skräp på ett ställe som inte är en papperskorg" få böter på mellan 280 och 1 400 svenska kronor.

Den nya lagstiftningen innebär också att lokala myndigheter och nämnder kommer att få se till att städernas gator och parker faktiskt tillhandahåller tillräckligt många askkoppar och soptunnor.

Lagstiftningen kommer i en tid där Italien fått stora problem med luftförorerningar och där smog kommit att prägla flera av landets största städer. Totalt kommer regeringen att investera ungefär 300 miljoner svenska kronor bara för att bekämpa smogen.

► LÄS MER: Svend, 58, rökte en cigg på jobbet – fick sparken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa