I de flesta av landets kommuner är återvinningen gratis, men i några av dem får invånare betala om de besöker återvinningscentralen för ofta.
I de flesta av landets kommuner är återvinningen gratis, men i några av dem får invånare betala om de besöker återvinningscentralen för ofta.

Kritik riktas mot flera av landets återvinningscentraler så här års. Anledningen? Antalet tillåtna besök varierar stort beroende på var man bor. Detta visar en undersökning från TV4Nyheterna.

I en kartläggning som TV4Nyheterna låtit göra framkommer att 25 av Sveriges kommuner har ett kortsystem till deras återvinningscentraler, vilket innebär att husthållen får besöka centralen ett begränsat antal gånger per år.

De tillåtna besöken varierar enligt kanalen vanligtvis mellan 6 och 18 gånger. Och vill man till återvinna mer än så kan det kosta en rejäl slant. En sjunde tur till återvinningen i Göteborg, där reglerna uppges vara som tuffast, kostar exempelvis 200 kronor extra.

– Det är för att minska antalet transporter. Vi vill ha få transporter. Hellre att man samlar på sig lite och åker mer sällan, säger Hilda Kraamer, avfallschef Göteborgs stad.

Men regelverket leder enligt TV4 till stor irritation och hård kritik – och en hel del nedskräpning. Detta då saker dumpas i naturen i stället för att återvinnas.

I landets övriga 265 kommuner gäller i princip ett obegränsat antal besök, enligt TV4Nyheterna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset