Greta Thunberg är en av deltagarna i Världsekonomiskt forum.
Greta Thunberg är en av deltagarna i Världsekonomiskt forum.

Under ett panelsamtal i Davos riktade Greta Thunberg en känga mot några av världens mäktigaste – och väckte applåder hos bland annat U2:s stjärna Bono.

I onsdags anlände den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg med tåg till Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Enligt en analys från Air Charter Service landade 1 500 privatjetplan i området i samband med konferensen som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.

Men för Greta var det självklart att ta tåget – en resa på 32 timmar.

– Jag har slutat flyga av klimatskäl för jag vill inte säga en sak och göra en annan. Jag vill leva som jag lär. Jag tycker att det är vansinnigt att människor som samlas för att prata om klimatet kommer hit i privata flygplan, sa hon vid sin ankomst till TT.

LÄS MER: Årets ljudhuvud: Här är de som lärt oss mest 2018

Bono i publiken

Under torsdagens panel – med bland annat artisterna Bono och Will.i.am, primatologen och forskaren Jane Goodall och FN:s tidigare klimatchef Christiana Figueres i publiken – drog sig inte Greta för att kritisera konferensens deltagare.

– Några människor, företag och beslutsfattare har vetat exakt vilka ovärderliga värden de offrat för att tjäna omätbara summor av pengar, sa hon och fortsatte:

– Och jag tror att många av er samlade här i dag tillhör den gruppen människor.

Efter en kort stunds tystnad började Bono applådera, och drog snart med sig resten av panelen och publiken.

LÄS MER: Greta, 15, skolstrejkar för klimatet – nu ansluter sig fler

Se klippet här:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset