Efter en lång svacka börjar nu rapporterna om en ljusning på arbetsmarknaden att dyka upp. Arbetsförmedlingen spår 61 000 nya jobb nästa år i sin senaste prognos.

Henry Lundholm

Isabella Salinas jobbar som PT på gymkedjan Puls & Träning.

Enligt Arbetsförmedlingen väntas den starkaste utvecklingen inom den privata tjänstesektorn. 
– Vi ser en stigande optimism bland hushållet, som leder till att vi konsumerar fler tjänster. Det ger jobb inom till exempel restaurang och hotell, skönhetssalonger och gym, säger Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors. 
 
Men även inom detaljhandeln väntas jobben öka, liksom inom hotell- och restaurang samt hos konsultföretag som levererar tjänster till andra företag. 
 
Den största tillväxten kommer som vanligt att ske i storstadsregionerna, men även övriga delar av landet får del av kakan. De nya jobben kommer enligt prognosen att gynna både unga och lite äldre – upp till 55 år och en del av jobben, till exempel inom hotell och restaurang och andra serviceyrken, kräver ingen universitetsutbildning.
 
Men de som inte har någon gymnasiekompetens får inte ta del av uppgången. 
– Man måste ha gymnasieutbildning. Där ligger ribban på arbetsmarknaden. 30 procent av de arbetslösa saknar det, vilket är den största utmaningen på arbetsmarknaden just nu, säger Tord Strannefors.

Hon hjälper "vanligt folk" till en bättre hälsa

Sedan augusti har personliga tränaren Isabella Salinas hjälpt vanligt folk till en starkare kropp på gymkedjan Puls och träning i Stockholm.

– Jag har tidigare utbildat mig inom hälsoutveckling och hälsopedagogik. Nu senaste har jag gått en privat PT-utbildning och fick jobb direkt efteråt, säger hon. 

De flesta kunder vill träna kvällstid, så på dagtid arbetar hon som resursperson på en förskola. Den fasta inkomsten gör att hon kan bygga upp sin kundkrets. 

I framtiden hoppas hon kunna kombinera de båda jobben. 
– Jag gillar verkligen att jobba praktiskt med människor, stora och små, och se deras framsteg. Jag tänker självklart fortsätta med träningen men också inrikta mig på familjer med barn som har problem med övervikt. Något sådant skulle vara roligt.
 
Efterfrågan på gym och personlig träning kommer att växa nästa år, förutspår Arbetsförmedlingen i sin senaste prognos – något som Isabellas arbetsgivare, med sina små och bostadsnära träningsanläggningar, redan märkt av. För närvarande söker företaget personliga tränare på flera platser över hela landet. 
 
– Att ha en utbildning som personlig tränare och vara intresserad av träning är en förutsättning. Men man måste dessutom har förmåga att sälja in sig själv, eftersom det ofta ligger på de personliga tränarna själva. 
Henry Lundholm

Isabella Salinas jobbar deltid som PT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset