Här misshandlades  Per av vakten
Här misshandlades Per av vakten

Ordningsvakten satte handfängsel på Per, 31, och knäade honom sedan med full kraft i ansiktet. Nu döms ordningsvakten till villkorlig dom med samhällstjänst för misshandel.

Här misshandlades Per av vakten
Här misshandlades Per av vakten
Här misshandlades Per av vakten
Här misshandlades Per av vakten
Här misshandlades Per av vakten
Här misshandlades Per av vakten
Här misshandlades Per av vakten
Urban Brådhe
Här misshandlades Per av vakten

Förra året misshandlades Per, 31, av en ordningsvakt på Centralstationen. I går dömdes vakten mot sitt nekande i Stockholms tingsrätt. – Det var ren tur att det fanns en övervakningsfilm, annars hade han aldrig fällts, säger Per.

Det var den 5 juni förra året som Per, 31, efter en festkväll i Stockholm tillsammans med en vän bestämde sig för att åka hem till norra Stockholm. Men sista pendeltåget hade gått och de gick då upp till Centralstationens centralhall för att vänta in en buss – och somnade.

– Plötsligt blir jag väckt av att någon står och rycker och håller på med mig och i nästa sekund ligger jag på golvet, säger Per.

Han hade då blivit slagen ett flertal gånger i ansiktet och även knäats i ryggen av en ordningsvakt. Därefter belades han med handfängsel och började föras bort.

– Jag var helt lugn och gjor de ingenting. Då kom den väktare som var på mig från början och tog på mitt huvud, böjde det nedåt och knäade mig i ansiktet så hårt att jag ramlade till marken, säger Per.

Han fördes sedan till ett rum där ordningsvakterna tillkallade polis och anmälde honom för grov misshandel, vilket slutade med en natt på Kronobergshäktet.

– Det kändes helt overkligt. Så jag bad polisen titta om det fanns n ågon övervakningsfilm som kunde visa vad som verkligen hände och det fanns det, säger Per.

Filmen visade att Per varken hade varit våldsam eller stökig och i november förra året åtalades ordningsvakten själv för grov misshandel. I samband med åtalet förlorade ordningsvakten sitt arbete. I går dömdes han mot sitt nekande i Stockholms tingsrätt till villkorlig dom med samhällstjänst för misshandel. Han ska även betala 11 20 0 kronor i skadestånd.

Fotnot: Per heter egentligen något annat.

Åklagaren: Tur att det fanns en film

I förhör hävdar ordningsvakten att han handlat i självförsvar. Det styrker även hans kollega. Men enligt rätten råder det inga tvivel om att misshandeln varit oprovocerad –tack vare övervakningsfilmen.

– Det är inget absolut krav, men de t är klart att det blir betydligt lättare när det finns en film. Annars hamnar man oftast i en ord-mot-ord- situation. En ordningsvakt är ändå en person i en yrkesroll, så i det här fallet var det på ett sätt tur att den här filmen fanns, säger kammar- åklagare Malin Palmgren.

Hon yrkade på grovt brott då mannen varit handfängslad vid misshandeln. Men enligt rätten var skadorna inte tillräckligt grova.

– Min spontana bedömning är att domen inte kommer att överklagas, säger Malin Palmgren.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset