Demonstration mot nedskärningar i skola och omsorg i Majorna-Linné. Från vänster Alessandro Bartoli, Greta Polverini  och Malvina Lindgren. 
Demonstration mot nedskärningar i skola och omsorg i Majorna-Linné. Från vänster Alessandro Bartoli, Greta Polverini  och Malvina Lindgren. 

Över fyrahundra föräldrar och barn demonstrerade i går när Majorna-Linné klubbade sina besparingsåtgärder. Samtidigt använde stadsdelen sina sista sparpengar för att rädda skolan.

Metro rapporterade i går att stadsdelen Majorna-Linnés politiker väntades klubba nedskärningar på 12 miljoner kronor. I går kväll beslutade politikerna enhälligt att använda de sista av stadsdelens sparpengar, 3 miljoner kronor, som de får använda utan specialtillstånd från kommunen, för att lindra sparkraven på skolan.  Efter att de även tagit en dryg miljon från lokaler och administration behöver stadsdelen spara knappt 9 miljoner. 

Exakt hur det ska gå till är inte bestämt än.

– Det kommer vi att få mer preciserat av förvaltningen, nu börjar de ju jobba efter det som vi har sagt, säger Marie-Louise Hänel Sandström (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden. 

Klart är att stadsdelens bibliotek kommer att hållas öppna, och att 600 000 avsatts för att lindra effekterna även för fritidsgårdarna.

Innan mötet gick ett demonstrationståg från Järntorget till nämndens lokaler på Tredje Långgatan, med över 400 föräldrar och barn i demonstrationen, enligt polis på plats. Anette Jonsson var där med sina barn, varav ett går på Kungsladugårdsskolan, och var positivt överraskad av att det kom så mycket folk. 

– Det känns bra att folk säger ifrån nu, att det tar sig tid att göra det.

Gårdagens beslut innebär att största delen av pengarna som ska sparas nu kommer att tas från individ- och familjeomsorg. Stadsdelens politiker ska nu mötas med kommunen för att diskutera hur den här sortens situation kan undvikas i framtiden. 

– Det viktigaste nu är att få en riktig ekonomisk analys och se varför det blir så här, säger Marie-Louise Hänel Sandström (M).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset