Ett nej är ett nej. En ny lag i Tyskland väntas slå genom där det räcker med att kvinnan ska ha sagt nej för att mannen ska kunna dömas våldtäkt.

Alamy

Om det nya lagförslaget går igenom förbundsdagen i dag ska det i framtiden i den tyska sexbrottslagen inte längre krävas fysiskt våld eller hot om våld för att dömas för våldtäkt i Tyskland. Även i fall då offret säger nej, gråter eller på något annat sätt visar att han eller hon inte vill ha sex, ska en person kunna fällas, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

LÄS MER: "Experterna slår hål på sex myter om våldtäkter"

Dessutom kan tafsare i grupp i framtiden räkna med upp till fem års fängelse. Begreppet "sexuella trakasserier och sexuella övergrepp av enskilda gärningsmän i grupp", införs också som en reaktion på de hundratals sexuella ofredanden som drabbade kvinnor utanför centralstationen i Köln på nyårsnatten. Om en grupp omringar en person i en folkmassa och någon eller några tar på honom eller henne utan samtycke riskerar alla som ingår i gruppen upp till fem års fängelse, oavsett om de själva har deltagit aktivt i övergreppet.

BBC skriver att kritiker menar att Tyskland länge legat efter andra länder vad gäller våldtäktslagarna och att bristerna i den nuvarande lagen innebär att många förövare kommer undan med våldtäkt. Endast en av tio våldtäkter anmäls i Tyskland för närvarande och enbart tio procent av dessa leder till fällande dom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott