När Robert Jonsson och hunden Svante var ute på rävjakt i Värmländska Gåsborn fastnade Svante i ett rävgryt. Men efter 35 timmar och hjälp från ett stort antal personer kom han till slut ut.

Pierre Göransson

Robert får äntligen återse sin Svante.

Robert Jonsson

Nu mår Svante bra.

Under söndagsförmiddagen var 28-åriga Robert Jonsson ute på rävjakt med sin hund Svante, en Smålandsstövare. Efter en stund fick de syn på en räv, någonting NWT också skrivit om.

– När rävarna varit jagade ett tag går de ofta in i gryt och den här gången tyckte han att han skulle följa efter, och det gjorde han. Det har han gjort innan, då har jag alltid fått upp honom, säger Robert.

Men någon räv kom aldrig ut, och det gjorde heller inte Svante som fastnat i berget.

– Jag ringde några kompisar som kom och hjälpte mig, men när vi börjat gräva oss in i bergen insåg vi det var för farligt och att vi inte kunde hålla på längre. Men på kvällen slängde jag upp ett Facebookinlägg, säger han. 

► LÄS MER: Bebis räddades på hotell – var inlåst i säkerhetsbox

Facebookinlägget fick många att reagera. Under hela måndagen ringde folk som ville komma och hjälpa till. De grävde, kom med idéer och lånade ut bergborrsutrustning och annat som kunde behövas. De lyfte bort sten för sten och till slut såg Svante ljuset, 35 timmar senare. 

Han var då hungrig och medtagen, men mår enligt Robert idag mycket bättre. Nu vill Robert tacka alla som hjälpte honom, de som kom med hjälpmedel och alla som ställde upp med sin tid och idéer.

– De är jägare allihopa. Som jägare vet man hur viktiga hundarna är för oss, de är våra vänner och jaktkamrater, säger han.

► LÄS MER: 100 hundar skulle bli uppätna – räddades av kvinna som köpte allihop

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur