Lagen kallas för "Blue lives matter"-lagen.
Lagen kallas för "Blue lives matter"-lagen.

Under måndagen träder den amerikanska delstaten Louisianas nya "Blue lives matter"-lag i kraft. Den innebär att attacker mot till exempel poliser och räddningspersonal nu kommer att räknas som hatbrott.

Under måndagen utökas hatbrottslagen i den amerikanska delstaten Louisiana till att också inkludera blåljuspersonal som brandmän, räddningspersonal och poliser. Lagen innebär att inte bara brott som riktas mot en person på grund av dennes sexuella läggning, kön, religion eller hudfärg kommer att räknas mot hatbrott utan även brott mot blåljuspersonal.

► LÄS MER: Krav på skydd för blåljuspersonal
 

Lagen, som röstades igenom i maj och kallas "Blue lives matter"-lagen, är den första av sitt slag i USA och kommer efter en rad uppmärksammade attacker mot blåljuspersonal. Gäller brottet till exempel mord eller misshandel kan straffet bli fem år mer i fängelse än annars.

Lagen har dock mött mycket kritik, då hatbrottslagstiftning i regel inte brukar inkludera specifika yrken eller annat som inte är permanent som till exempel en persons hudfärg är.

– Att jobba inom ett yrke är ingen personlig egenskap, och är ingenting som behöver vara permanent. Vi är inte glada över att den här lagen röstades igenom, sa Allisson Padilla-Goodman, regionchef för anti-diskrimineringsorganisationen Anti-Defamation League till CNN i samband med att lagen röstades igenom.

Enligt Padilla-Goodman ser hennes organisation gärna utökade straff för personer som arbetar inom till exempel polis och räddningstjänst, men menar att Louisianas lagstifning urholkar delstatens hatbrottslagstiftning.

► LÄS MER: Blåljushot kan ge hårdare straff​
 

Under 2015 dödades 124 amerikanska poliser i arbetet, enligt Washington Post. Det är totalt sett en ökning på grund av bland annat fler trafikrelaterade dödsfall. Men totalt sett har dödliga attacker mot poliser minskat i USA. Under 1970-talet mördades i genomsnitt 127 poliser om året. 2015 var den siffran 42.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott