Det behövs fler informationsinsatser för att få upp valdeltagandet i utanförskapsområden, enligt Pieter Bevelander.
Det behövs fler informationsinsatser för att få upp valdeltagandet i utanförskapsområden, enligt Pieter Bevelander.

Sverige hör till de länder som har högst valdeltagande. Men det är stor skillnad på deltagandet i olika områden och det är viktigt att den skillnaden utjämnas, tycker sex av tio svenskar. Det visar en Yougov-undersökning.

I riksdagsvalet 2014 röstade 48 procent i det valdistrikt med lägst valdeltagande. I valdistriktet som hade högst deltagande röstade 95 procent av de röstberättigade.

Valdeltagandet i de så kallade utanförskapsområden är generellt lågt. I många av de större städernas förorter brukar runt 60 procent rösta, vilket är betydligt mycket lägre än det totala valdeltagandet på dryga 85 procent i förra valet.

Enligt en Yougov-undersökning, utförd på uppdrag av Metro, anser sex av tio svenskar att det är viktigt eller mycket viktigt att valdeltagandet ökar i utanförskapsområdena.

I Botkyrka kommun i Stockholm finns det flera valkretsar där färre än 60 procent av de röstberättigade tog sig till valurnorna 2014.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Järvaveckan 2018

Kommunen har arbetat med att få upp siffran under lång tid och i valen 2002, 2006 och 2010 ökade den. Förra valet röstade drygt 77 procent. Det var en minskning med lite mer än 1 procent jämfört med riksdagsvalet 2010.

Nu är målet att valdeltagandet i Botkyrka ska öka mer än den genomsnittliga ökningen i riket, enligt kommunens demokratiutvecklare Ahmad Azizi.

– Det är en hög ambitionsnivå. Vi har tio valdistrikt där deltagandet är under 55 procent, säger han.

För att bättra på valdeltagandet skickar kommunen bland annat ut informationsblad på en mängd olika språk, arrangerar möten med politiker och är ute och pratar med medborgarna om valet.

– Den direktkontakten är viktigast. Att ge mun-till-mun informationen om valet, säger Ahmad Azizi.

En anledning till att få personer röstar i Botkyrka är att det finns många som inte är svenska medborgare. Den gruppen har rätt att rösta i kommunalval och landstingsval om de varit folkbokförda i Sverige i tre år i följd före valdagen. Men de får inte rösta i riksdagsvalet

– När de blir medborgare blir valdeltagandet över 70 procent. De når inte upp till det höga snittet på 85 procent men efter 15 till 20 år i landet, alltså efter tre val, röstar de i lika stor utsträckning som svenskar. Det finns en integrationsprocess som är väldigt tydlig, säger Pieter Bevelander, professor i internationell migration vid Malmö Universitet.

LÄS MER: Twitterchefen: Jag sökte 150 jobb – sedan bytte jag namn

Det behövs fler informationsinsatser för att få upp valdeltagandet i områdena, enligt Bevelander.

– Det handlar om hur man röstar och varför man röstar. Vad de politiska partierna står för och att hela tiden informera människor. Vi har ett helt annat landskap när det gäller tidningar och allt sker via social medier, så infon är inte så lättillgänglig. Det kanske till och med är svårare i dag om man är ny att få den information som man behöver, säger Pieter Bevelander.

Men det är inte bara i förorterna som man har problem med att få folket till valurnorna. Även i glesbefolkade kommuner som Sorsele, Övertorneå och Haparanda är valdeltagandet lågt. Haparanda är den kommun som brukar hamna i botten på listan över valdeltagande.

Bertil Segerlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen i Haparanda, tycker att det finns likheter mellan den egna kommunen och utanförskapsområdena runt de större städerna. Snittinkomsten är låg, arbetslösheten hög, förhållandevis få invånare har hög utbildning och det finns en känsla av utanförskap, enligt Bertil Segerlund.

– Man känner inte att man är en del av samhället. Det är nog ungefär samma känsla fast på ett annat sätt, säger han.

Metro och Järvaveckan

Järvaveckan arrangeras 9-17 juni vid Spånga IP av föreningen The Global Village. Varje dag under veckan har ett tema och ett av de politiska partierna håller huvudtal varsin dag.

Metro har gått in som mediepartner till arrangören The Global Village, en partipolitiskt och religiöst obunden förening. Detta som ett led i att skapa ett långsiktigt samarbete och göra bättre och mer relevant journalistik.

Förutom att vara på plats och rapportera innan och under Järvaveckan kommer Metro även hålla föreläsningar i källkritik i Järvaområdet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset