I Stockholm fasas myntautomaterna ut uppger Anders Porelius medan Göteborg väljer att köra på med myntlösningen enligt Magnus Feldt.
I Stockholm fasas myntautomaterna ut uppger Anders Porelius medan Göteborg väljer att köra på med myntlösningen enligt Magnus Feldt.

Landets p-myntsautomater går olika öden till mötes när nya 1-, 2- och 5-kronors mynt lanseras i oktober. Så här blir det i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I huvudstaden bommas myntfunktionen igen och du som parkerar får välja att betala genom en parkeringsapp eller på Stockholm stads hemsida.

– När de nya 1-, 2- och 5-kronorna lanseras passar vi på att fasa ut myntbetalningen, säger Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret i Stockholm.

► LÄS MER: Här är våra nya mynt

Att det skulle kosta Stockholm stad åtta miljoner kronor att byta ut automaterna är anledningen till att de ryker helt. Enligt Anders Porelius är det enbart fyra procent som betalar med mynt och intäkterna skulle inte täcka ett byte. Att bomma igen myntfunktionen kommer kosta 287 000 kronor. Göteborgs stad gör precis tvärtom och byter ut alla automater. Där betalar fortfarande omkring 14 procent av bilförarna sin parkering med mynt.

– Vi har gamla betalautomater vars tekniska livslängd har nått sin maxgräns, säger Magnus Feldt, chef för fastighet och teknik på Göteborgs Stads parkeringsaktiebolag.

Därför kommer Parkeringsbolaget att byta ut 700 betalautomater till en kostnad av cirka 25 miljoner kronor. Enligt Magnus Feldt handlar det inte enbart om att uppdatera automaterna på grund av mynten. De nya digitala betalautomaterna har många mervärden, till exempel att de drivs på solceller, kan flera språk och talar om var det finns lediga platser om det är fullt på den parkering där automaten står.

► LÄS MER: Parkeringsplats såldes på Söder – för en miljon

I Malmö blir 150 av 550 p-automater med myntfunktion kvar. Enligt Eva Svenning, Malmö stads verksamhetschef för parkeringsfrågor, skulle det vara alldeles för kostsamt att behålla myntfunktionen i samtliga automater. I Malmö betalar i dag 19 procent av alla bilförare sin parkering med mynt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi