Flera föremål från nazistyskland ligger just nu ute till auktion.
Flera föremål från nazistyskland ligger just nu ute till auktion.

Auktionshuset Kolonn i Sundbyberg säljer nazistiska utmärkelser, medaljer och vapen med hakkors. Inget konstigt enligt deras ordförande. Men på Bukowskis är man inte lika övertygad. – Vi vill inte förknippas med något som våra kunder kan uppfatta som stötande, säger David Brolin, kvalitetsansvarig på Bukowskis Market.

Det var SVT Nyheter som först uppmärksammade att auktionshuset Kolonn, med bas i Sundbyberg, säljer föremål från tredje riket och nazityskland. Bland antika mattor, klockor och möbler återfinns bland annat en militär dolk, märkt med orden ”Blod och ära” på tyska, Luftwaffes stormningsutmärkelse för markstridande personal, och järnkors.

I kategorin militaria är de nazistiska föremålen återkommande, och försäljningen av dem har pågått i flera år.
Medaljer och föremål från exempelvis kommunistiska diktaturer har också sålts, enligt auktionshuset, men en genomgång av de avslutade auktionerna visar att det bara vid enstaka tillfällen auktionerats ut sådana.
Enligt SVT är den här typen av föremål ovanliga på marknaden, och få auktionshus väljer att befatta sig med dem, även fast många av de som samlar på nazistisk militaria inte har några kopplingar till nynazism.

– Det beror på att det mest finns sådana. Svenska utmärkelser finns det väl inga, finska finns det väl och det har vi sålt. Det är ett jättestort samlarområde, säger Lars Trumstedt, ordförande för Kolonn.

Har ni några betänkligheter kring att ni saluför föremål som härrör från nazisterna?
– Nej, nej. Jag förstår att folk kan ha betänkligheter för själva symbolen, men tittar man på Tyskland exempelvis så finns det inga restriktioner kring att sälja sådana här symboler.
Auktionshuset menar att föremålen utgör en del av krigshistorien, och att de utgör en stor samlargren.

Det stämmer inte helt och hållet, enligt David Brolin, kvalitetsansvarig på Bukowskis Market.

– Det finns en lag i Tyskland som säger att man inte får visa nazistiska symboler offentligt. Ska man sälja ett sådant föremål måste man täcka över svastikan, säger han.

Så vitt han vet har Bukowskis aldrig sålt nazistiska föremål och det är väldigt få andra svenska auktionshus som väljer att göra det.
– Vi vill inte förknippas med något som våra kunder kan uppfatta som stötande. Det är ovanligare att sådana här föremål dyker upp till försäljning i Sverige jämfört med i övriga Europa, säger han och fortsätter: 

– Jag kan förstå resonemanget om att vi inte ska dölja vår historia men samtidigt är de här symbolerna väldigt laddade och man måste tänka på vad folk får för associationer när de ser de dem. 

Har ni några restriktioner när det gäller försäljningen av kommunistiska föremål?
– Där har vi inga restriktioner så länge det inte skulle vara en del av inredning i Gulag till exempel. Det är inte riktig lika laddat i Sverige som nazityska föremål men det är självklart något som vi för diskussioner kring hela tiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset