Hans Rosling är känd för sina illustrationer av världens utveckling. Vanligtvis använder han bubblor, men i dag äpplen och sin sko.
Hans Rosling är känd för sina illustrationer av världens utveckling. Vanligtvis använder han bubblor, men i dag äpplen och sin sko.

"Det är inte statistik, det är människor!" Den världsberömde svenske professorn Hans Rosling läxade upp medier i det danska tv-programmet Deadline i onsdags.

Medierna håller fast vid en föråldrad pessimistisk bild av världen – det var professor Hans Roslings budskap när han framträdde i dansk tv.

Egentligen gör världens befolkning stora framsteg i form av livslängd och välstånd, säger professorn, som är känd för att vända upp och ned på folks förlegade syn på världen.

– Europa är pressad av en flyktingkris, började programledaren i DR2-programmet Deadline.

– Ursäkta, vad sa du? Pressad? Vi är inte pressade, svarade Rosling.

– Det är en del av världen som har väldigt mycket resurser och så får man besluta sig för om man vill hjälpa till. Det är inte särskilt mycket flyktingar som har kommit i förhållande till vad man skulle kunna ta emot.

►LÄS MER: Familjen Öhman hjälpte flyktingar på semestern: ”Alla kan göra det”

►LÄS MER: Insamling till flyktingar har dragit in tre miljoner: "Fullständigt otroligt"

I programmet tas Afrika upp.

– Medier rapporterar om världen som den är och nu är det krig, konflikter, kaos och oro, sade programledaren.

– Nej, nej, du har ju fel, avbryter Rosling och fortsätter med att rada upp exempel på tillväxt och demokratiska framsteg.

Här kan du själv se klippet!

Och här är ett kortare utsnitt ur inslaget:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset