Vad händer med samhället om man ger invånarna lön utan krav på motprestation? Det ska man ta reda på i en stad i Nederländerna, där man efter sommaren inför medborgarlön på prov.

Hasse Holmberg/TT

Deltagarna i experimentet kommer att få lön utan att behöva jobba.

Det är i den nederländska staden Utrecht som stadsförvaltningen och stadens universitet har slagit sin påsar samman, för att gemensamt genomföra ett test med medborgarlön, skriver The Independent.

LÄS MER: Här är yrkena du ska satsa på om du vill ha jobb

Medborgarlön är en slags statlig baslön, som innebär att invånarna får pengar av staten utan att behöva jobba. Lönen ska täcka folks basutgifter, som mat och hyra, och tanken med experminetent är att se vad som händer med samhället om folk får ekonomisk ersättning utan krav på motprestationer.

Experimentet, som inleds efter sommaren, kommer att omfatta de invånare i Utrecht som i dag lever på socialbidrag, och man kommer att studera huruvida ett välfärdsystem utan motkrav kan fungera eller inte.

LÄS MER: Kornelia, 24, ritade politisk satir – kostade henne jobbet 

Nederländerna är inte främmande för lite mer otraditionella sätt att jobba, skriver Independent. Redan i dag har landet den högsta andelen deltidsanställda i hela EU – 46 procent. Experimentet i Utrecht är dock det första i sitt slag i landet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset