Övervakningsfilmen visar hur en butiksanställd slänger ut två romska kvinnor och ett barn ur mataffären. Anledningen: de misstänks vara snattare. Nu har mannen dömts för olaga diskriminering, rapporterar SVT:s ”Domstolen”.

Carita Sjöberg, hennes 8-åriga dotter och hennes väninna var i oktober förra året inne i matbutiken i centrala Stockholm för att köpa kött. Men innan de knappt ens hann titta i köttdisken konfronterades de av en man som arbetar i butiken.

– Han börjar gallskrika i hela affären, ”ni ska ut från affären zigenarjävlar”, och vi bara stirrar på honom, säger Carita Sjöberg till programmet ”Domstolen – friad eller fälld?” i SVT.

– Det kändes så vidrigt, så nedvärderande. Alla människor vände sig om i affären. Om det bara fanns en lucka i marken så skulle jag hoppat i den. Man kände sig så liten på något sätt. Det tog på människovärdet.
 

►LÄS MER: Tiggeridebatten spär på unkna fördomar om romer


På övervakningsbilder från butiken går det att se hur mannen står och pratar med Carita Sjöberg och hennes väninna. Men plötsligt blir han tydligt upprörd och viftar med armarna åt kvinnorna. Väninnan tar upp sin telefon och ringer till polis när de fortfarande befinner sig i butiken. Under samtalet säger hon att hon vill anmäla händelsen.

Åklagare Petra Götell valde att väcka åtal kring det inträffade, för olaga diskriminering med etniska motiv. Det är första gången en allmän åklagare väckt ett sådant åtal mot en privatperson. SVT-programmet ”Domstolen” har följt fallet.

– Oavsett vad du har på dig, hur du ser ut, vem du är, så har du rätt att gå in och handla i en butik, säger Petra Götell till SVT.


►LÄS MER: Regeringen satsar 52 miljoner på romers inkludering


Mannen som arbetar i butiken hävdade att han kände igen Carita Sjöberg som en tidigare snattare, från ett tillfälle flera år tidigare. Men han medger också i programmet, och även under rättegången, att anledningen att han konfronterar kvinnorna är deras klädsel, som är traditionell för finska romer.

Till slut väljer tingsrätten att fälla mannen, eftersom det går att fastslå att kvinnorna särbehandlats. Att han skulle ha känt igen Carita tror inte tingsrätten stämmer.

– Sedan har han hänvisat till att han känner igen Carita Sjöberg, det ställer sig tingsrätten väldigt tveksam till att han skulle kunnat göra, och tycker att det har drag av efterhandskonstruktion, säger domaren Henrik Lagergren i SVT-programmet.


►LÄS MER: Utredning: Så ska vardagsrasismen mot romer stoppas


Påföljden blev 100 dagsböter på 50 kronor styck. Efter domen säger den butiksanställda mannen att resultatet inte var helt överraskande.

– Man får bita i det sura äpplet och betala det och sedan får man gå vidare helt enkelt. Man får inse sitt misstag, att man sa någonting som var dumt.

”Domstolen – friad eller fälld?” sänds på tisdag klockan 21 i SVT1.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott