Sophie och hennes syster gick på den populära söderkrogens killtoa för att kön var kortare. Då blev de utslängda. – Vi hade gjort samma om en kille hade gått till tjejtoan, säger krogens ägare.

I lördags var Sophie, 26, ute med sin syster på en nattklubb i Stockholm. Väl inne bestämde de sig för att gå på herrtoan eftersom kön var mycket kortare. Men valet gjorde att de blev utslängda av en ordningsvakt, berättar hon för Metro.

– Vi frågade varför han slängde ut oss och han sa att det var för att vi var kvinnor och att vi inte skulle vara på killtoaletten, säger Sophie.

– Vi ifrågasatte det och frågade hur han kunde definiera oss som kvinnor. Hur vet han att vi ser oss själva som kvinnor?

Kan du förstå att killar kan bli obekväma om tjejer kommer in när de står och kissar?

– Ja absolut, det kan jag förstå. Men då tror jag att det handlar om att man inte har så mycket kunskap om hur det ser ut i samhället, om hur andra människor kan ha det.

Ordningsvakten som tog beslutet säger att han hade förklarat tydligt vad som gällde innan tjejerna avlägsnades.

– Jag sa att de inte fick vistas där tyvärr, och att de inte skulle få vara kvar om de gick dit igen. Sen kom jag tillbaks fem minuter senare, och då stod de och hängde vid pissoaren. Då sa jag att de tyvärr fick lämna, så tog jag dem i varsin handled och ledde ut dem.


►LÄS MER: Transmannens svar: Du kan inte dra transkortet för att gå på herrtoan

Tajinder Singh är ägare av Göta källare och han känner till händelsen.

– Jag vet inte vad vakterna har gjort eller hur det har skett, så därför ska vi göra en internutredning senare i kväll över vad som har hänt, så jag har svårt att yttra mig mer om det nu. Men vi hade gjort samma om en kille hade gått till tjejtoan, säger han.

– Det är ur säkerhetsaspekt som man har två separata toaletter. Det finns ju nattklubbar som har unisex och då har vi sett att det blir mycket oordning. Så för oss känns det som det säkraste i ordningssammanhang.


►LÄS MER: Kampanjen #skitikön: Ingen ska behöva välja mellan herr-och damtoan

Sophie filmade händelsen och lade upp filmen på Facebook. Två dagar senare har den visats över 55 000 gånger och folk har reagerat starkt, och på väldigt olika sätt. Många hyllar henne för att hon kämpar för att människor själva ska få avgöra sin könsidentitet, medan andra tycker att det inte alls är konstigt att hon inte får gå in på herrtoan.

– De säger att jag är en jävla gnälltjej, en fitta, att jag borde tystas ner, att jag inte borde ha någon rösträtt, att jag borde bli skjuten i huvudet. Det är jag förvånad över, det är obehagligt. Det jag menar är att jag ska få identifiera mig som jag vill och att alla borde få göra det.

►LÄS MER: De vill göra offentliga toaletter könsneutrala

"Offentliga toaletter en farlig plats för transpersoner"

Ulrika Westerlund är förbundsordförande på RFSL. Hon menar att offentliga toaletter orsakar stora problem, framförallt för transpersoner.

– Det ligger så otroligt rotat hos väldigt många, att det ska vara dam- och herrtoa, som ställer till stora problem för personer som inte accepteras av andra människor, eller som inte ses så som de själva identifierar sig.

I stället menar både RFSL och Sophie att allmänna toaletter borde vara könsneutrala för att inte tvinga någon att identifiera sig som antingen man eller kvinna.

– Vi förespråkar generellt att de som tillhandahåller offentliga toaletter tänker igenom vilka behov som finns, och vill man av olika skäl ändå ha dam- och herrtoa ska det även finnas en könsneutral toa som ett tredje alternativ, säger hon.

– Offentliga toaletter är ju en välkänt farlig plats för transpersoner.  Många människor tycker att de har rätt att bestämma vilket kön andra människor har genom att titta på dem. Men kön är mer komplext än så.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset