2015 fattade EU beslut om att alla medlemsstater ska minska sin förbrukning av plastbärkassar.
2015 fattade EU beslut om att alla medlemsstater ska minska sin förbrukning av plastbärkassar.

På Coop konsum Kristinedal i Jönköping har man helt slutat med plastkassar för frukt och grönt. Istället används nu papperspåsar. Det rapporterar P4 Jönköping.

Den 1 juni trädde en ny lag i kraft som innebär att butiker har en informationsplikt om hur plastbärkassar påverkar miljön. Handlare måste även informera om hur miljön gynnas av att vi alla minskar användningen av plastpåsar.

Metro har tidigare kunnat berätta om hur klädjättar börjar att ta betalt för plastpåsar för att uppmuntra till att minska konsumtionen av påsarna. Nu har Coop konsum Kristinedal i Jönköping tagit det hela ett steg längre. De har nämligen helt avskaffat de plastpåsar som ofta ackompanjerar matbutikers frukt- och gröntavdelningar. Det rapporterar P4 Jönköping.

LÄS MER: Nu börjar klädjättarna ta betalt för påsar – så mycket kostar de

Istället används nu papperspåsar som är specifikt anpassade för ändamålet.

– Vi ska uppmana kunderna att använda mindre plast, och det gör vi såhär, säger Tom Stein, som är initiativtagare till förändringen till P4 Jönköping.

Enligt Stein innebär förändringen också en viss nostalgifaktor.

– Gamla människor säger att ”åh, det här är som när man var barn och gick och handlade med papperspåsar”.

2015 fattade EU beslut om att alla medlemsstater ska minska sin förbrukning av plastbärkassar. Målet är att minska förbrukningen av plastpåsar per person och år till 40 påsar 2025. I Sverige använder förbrukar den genomsnittliga svensken cirka 198 påsar per person och år, enligt Svensk handel.

LÄS MER: Här förbjuds plastpåsar – för miljöns skull

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om miljö frukt