Arrangörerna Patrik Nilsson och Pontus Qvarfordh förbereder inför Flipper-SM på Hotell Lundia i Lund på fredagen. All 90 rummen är bokade av flipperspelare. Och runt om på anläggningen finns närmare 80 flippermaskiner.
Arrangörerna Patrik Nilsson och Pontus Qvarfordh förbereder inför Flipper-SM på Hotell Lundia i Lund på fredagen. All 90 rummen är bokade av flipperspelare. Och runt om på anläggningen finns närmare 80 flippermaskiner.

I helgen arrangeras Sveriges största flippermästerskap genom tiderna. Närmare tre hundra tävlande har tagit sig till Lund för att gör upp om vem som är flinkast med fingrarna.

Alla de 90-rummen på hotell Lundia har fyllts med flipperspelare. I konferensrummet står ett femtiotal spelmaskiner, och ytterligare drygt 20 i baren. Strax innan tävlingarna drar igång ordnas det fortfarande med detaljerna. Spelen putsas, både ut och invändigt, lutningen justeras och funktionen kontrolleras. Ingenting får lämnas åt slumpen när troféerna hägrar och världsrankningen står på spel.

– Det finns en del som tar detta på blodigt allvar. Man vill ha så lite störningsmoment så möjligt så var och en ska kunna göra sitt bästa, säger Patrik Nilsson, arrangör och spelare.

20-årsjubileum

Det är tjugonde gången som det arrangeras flipper-SM. Arrangörernas mål var att få ihop 200 spelare, och därmed skapa det största arrangemanget genom tiderna. Det lyckades, med råge. Hela 267 spelare har anmält sig.

– Det kommer bli en succé. Tittar man på topp hundra på Sverigerankingen så är nästa alla här. Och alla vill vinna ett SM, säger Nilsson.

Två huvudsakliga tävlingar handlar det om. Main, med moderna flipperspel tillverkade från 1985, och Classic, med maskiner som är äldre än så. Merparten av spelarna deltar i båda klasserna. Till detta finns även några mer udda tävlingar. Som enhandsflipper, parflipper, och så en ungdomsklass.

Tillåtet att rucka

För den nyinvigde kan reglerna förvåna. Det är till exempel tillåtet att rucka på maskinerna, i viss utsträckning. Den skicklige spelaren kan beräkna kulans väg flera studsar framåt. En liten putt på maskinen och riktingen kan ändras precis så mycket som behövs för att få den att rulla dit man vill. Dessutom gäller det att lära sig varje flipperspels regelverk, eftersom det lottas ut vilken maskin man hamnar på.

– När man börjar ett spel ska man veta att jag vill skjuta de här fem skotten, för då startar jag en sådan här grej, som i sin tur ger mycket poäng. Väldigt ofta när spelen släpps så får man stå och lära sig, säger Pontus Qvarfordh, arrangör och spelare.

För den olycklige som lottas till en maskin man aldrig spelat på så har man 30 minuter på sig att hårdplugga teori via regler och tips på internet innan tävlingsmomentet startar.

Emil Langvad/TT
Arrangören och spelaren Pontus Qvarfordh förbereder inför Flipper-SM på Hotell Lundia i Lund på fredagen. 267 spelare har anmält sig, vilket gör arrangemanget till det största i Svensk historia.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset