John Andersson, 26, fick en cykel stulen varje termin under sina första år i Malmö. "Tredje gången orkade jag inte ens bry mig", säger han. 
John Andersson, 26, fick en cykel stulen varje termin under sina första år i Malmö. "Tredje gången orkade jag inte ens bry mig", säger han. 

Under 2015 anmäldes nästan 67 000 cykelstölder i Sverige. Många vill inte investera i en dyr cykel utan köper i stället begagnat, men där är risken hög för att cyklarna är stulna och en ond spiral bildas därför. Se Metros kartor för att ta reda på var i storstäderna flest cykelstölder anmäls.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är cykelstölder ett av våra vanligaste egendomsbrott och förra året anmäldes 66 300 cykelstölder i Sverige. Enligt polisens siffror på antalet anmälda cykelstölder i Stockholm, Göteborg och Malmö under 2015 är Malmös innerstad värst drabbat. Pernilla Nilsson, chef för lokalpolisområdet Malmö norr, tror att det finns ett stort mörkertal när det kommer till antalet anmälda cykelstölder. 

– Jag tror att människor inte riktigt orkar eller har lust att anmäla brottet och att man har en uppfattning om att brotten inte utreds, säger hon. 

►LÄS MER: 47-åringens dom: Får aldrig mer cykla

Just nu har polisen ingen speciell instats för att förhindra just cykelstölder i Malmö men det finns fortfarande sätt för privatpersoner att skydda sin cykel. 

– Använd ordentligt utformade lås, märk din cykel, skriv ner ramnumret och plocka bort en del av cykeln när du lämnar den så att den är obrukbar, säger Pernilla Nilsson.

När John Andersson, 26, flyttade till Malmö för att studera blev han till en början av med en cykel per termin. Två av cyklarna stals från hans egen innegård och trots att de var låsta stoppade det inte tjuvarna. 

– Första gången den blev stulen blev jag jättearg, andra gången blev jag ledsen och tredje gången orkade jag inte ens bry mig, säger han. 

John berättar att i princip alla han känner någon gång har fått sin cykel stulen i Malmö. Det känns inte längre värt att köpa en ny cykel på grund av den höga stöldrisken, men det finns även problem med att köpa begagnat. 

– Om man köper en begagnad cykel finns ju risken att även den har blivit stulen någon gång och man vill inte hålla igång systemet. 

►LÄS MER: Cykelstölder som affärsverksamhet

Siffrorna på var det stjäls flest cyklar i storstäderna visar att gator där det ligger tågstationer är särskilt utsatta för stölder. Peter Enell, polisinspektör i Stockholms city, menar att de här områdena kräver både uppsyn och omsorg. Om polisen misstänker att en person cyklar på en stulen cykel har de rätt att stoppa den personen och kontrollera cykelns ramnummer, som fungerar som ett registreringsnummer. 

– Men då måste den riktiga ägaren gjort en anmälan på cykeln, annars går den inte att koppla till stöld. I så fall får personen behålla den och cykla vidare.

Trots att det kanske känns som slöseri med tid att stöldanmäla även den mest rostiga cykel menar Peter Enell att det kan göra nytta för polisen.

– Det är viktigt för oss att veta hur vi ska jobba mot det, det kanske finns ligor till exempel. Det ger ju oss indikationer på vad som händer i området. 

Med hjälp av polisens statistik har Metro listat vart i storstäderna det anmäls flest cykelstölder, se kartan nedan. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott