Polisvännerna hade bara varit ett dygn i New York på semester när de fick ingripa i ett tunnelbanebråk – nu hyllas de som hjältar i amerikansk press. I går släpptes en video som visar polisernas dramatiska ingripande.

Skärmdump Youtube

Under ett bråk i New Yorks tunnelbana ingrep fyra svenska poliser som var på semester i staden.

Det var vid sextiden på onsdagseftermiddagen som de svenska poliserna Erik Näslund, Samuel Kvarzell, Markus Åsberg and Eric Jansberger fick ingripa mitt under rusningstrafik i New Yorks tunnelbana, skriver New York Post.

De var på väg till Broadway för att se musikalen ”Les Misérables” när tunnelbanan plötsligt stannade. I högtalarna ropade konduktören: ”Finns det några poliser på tåget?!” Det var ingen som svarade, trots att konduktören ropade flera gånger.

– Vi kände att vi var tvungen att gå och se vad som pågick, säger Markus Åsberg till Aftonbladet.

När de kom fram till den andra vagnen såg de att två personer låg på golvet och slogs. Snabbt kopplade de grepp om bråkmakarna och såg till att de låg stilla på golvet.

– Den mer aggressiva låg överst och slog den andra. Så vi separerade de två. Han fortsatte att vara aggressiv mot oss så vi fick lägga ner honom och hålla i honom tills den amerikanska polisen kom, berättar de.

Dagen efter ingripandet var det en av New York Posts huvudnyheter under rubriken ”Svenska poliser bröt upp tunnelbanebråk”. Nu hyllas de som hjältar för sin insats och i en Youtube-video som släpptes i går, kan man se hur de lyckas ta kontroll över bråket.

– Vi är väldigt förvånade. Vi gjorde inget speciellt. Det var bara ett rutiningripande, säger Markus Åsberg till Aftonbladet.

I videon håller sig alla fyra poliserna ovanligt lugna trots att en de aggressiva männen vägrar sluta skrika och protestera. Men fastän de hyllats av flera medier vill de inte kännas vid sin hjältestatus.

– Nej, vi är inga hjältar utan endast turister som försöker ha en bra stund här. Planeringen var att vi skulle åka på musikal och ha en trevlig kväll. Men sen fick man ändra lite i schemat, säger de.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset