Meteorologen Martin Hedberg svarade på tittarnas väderfrågor. 
Meteorologen Martin Hedberg svarade på tittarnas väderfrågor. 

Väder, väder och ännu mera väder. Det finns så många frågor men det är inte alltid lätt att få hitta svar. Därför höll Metro i en livesändning med meteorologen Martin Hedberg där ni tittare fick ställa era frågor.

Det finns många olika frågor när det kommer till vädret. Under onsdagen höll Metro i en livesändning tillsammans med Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen, där tittarna fick ställa sina frågor. Här är några av dem. 


Kommer sommarvärmen komma tillbaka?

– Kommande vecka så sjunker temperaturen lite och kommer ligga runt 20 grader, dagtid. Ligger solen på och det är vindstilla så kan det klättra upp till 22-23 grader men på en del platser kanske det bara blir 17 grader. Sen i början av augusti så har jag sett prognoser som tyder på att temperaturerna kommer stiga. Det är spridning på prognoserna men det finns tecken som tyder på att det kommer bli varmare. Sen tror jag inte de kommer bli upp mot 30 grader men uppåt 25 grader i alla fall.
 

Varför åskar det?

– Åska hänger samman det som kallas cumulonimbus moln. Det är typiska blomkålsmoln som man brukade rita när man var liten. När de bildas tidigt och man ser dem runt klockan 8-9 på morgonen, då kan man misstänka att det kommer att bli regnskurar under dagen.

Solen värmer marken, marken värmer luften, luften stiger och så kondenserar luften luftfuktigheten i det här molnet som sen växer och blir kraftigare. Ibland är atmosfären som så att molnen växer ohämmat till 10 000 meters höjd. Där är det så kallt så att vattenångan fryser till is. Sen så bildas det snö och hagel.

När det här haglet, som åker hiss upp och ner i molnet, för att de är så mycket rörelse i molnet, då bildas det elektricitet och det är det vi märker som åska eller rättare sagt blixten. Åskan är mera ljudet. Det är elektrisk urladdning som kommer av snö och hagel i de här cumulonimbus molnen.
 

►LÄS MER:  Här är åtta felaktiga uppfattningar vi har om vädret


Kan man räkna ut hur långt bort blixten är?

– Ljuset från blixten går så fort så det behöver man inte ta hänsyn till men ljudet däremot är ungefär 300 m/per sekund. Så varje sekund är 300 eller 330 meter. Så från att man ser blixten så räknar man antalet sekunder. Då vet man att varje sekund är 330 meter. Så på tre sekunder så blir det 1 kilometer. 


Vad är en kulblixt?

– Inte en rolig blixt utan en ganska orolig blixt. Jag har inte sett en själv men vad jag har fått beskrivet för mig så är det något slags elektriskt laddat klot eller plasmaklot som bildas i samband med åskskurar.

Jag tror inte att det är någon avledare från en blixt som klippts av och snörts ihop sig. Utan de blir helt enkelt ett sådant kraftigt spänningsfält i samband med åskväder så att den här kulblixten bildas.  Det är inga många som har sett dem. Jag har inte heller sett någon ordentligt dokumenterad på bild heller. Det är ett extremt ovanligt fenomen. 


Tror du att det behövs en kvantdator för att förutspå vädret?

 – Varför inte? Väder är dynamiska processer och det går inte att beskriva exakt, eftersom det inte är mekaniskt. Utan det finns en inbyggd osäkerhet i vädret.

Naturen har inte på något sätt bestämt sig hur den blir i framtiden, så en kvantdator är kanske inte sådär jättetokigt. Så som vi löser det idag när framtiden är obestämd, så gör man många prognoser. Sen så ändrar man lite grann på startdatat i de här prognoserna, och så ser man hur stor spridning man får på prognoserna i framtiden. Om alla de här prognoserna visar ungefär samma väder om 1-2 veckor så är man ganska säker på att de blir så men om det är stor spridning kan man säga att det blir inom det här spannet. En kvantdator jobbar lite mer metodiskt som naturen så det skulle om inte annat vara väldigt intressant.
 

►LÄS MER:  Experten: Här bör du inte vara när det åskar och blixtrar

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder