Ett sådant firande värmer länge, tycker kronprinsessan Victoria om födelsedagsuppvaktningen på Solliden. ”Det är rörande av så många att komma hit, trots vädret”.

TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT

Strax efter klockan två kom hon ut utanför slottet till alla de väntande gratulanterna. Vid sin sida hade hon prins Daniel, prinsessan Estelle och kungaparet.

Kungen ledde födelsedagssången.

– Det var kanske inte som på allsång på Skansen, men jag tycker ni är duktiga i dag, sade han efter "Ja må hon leva".

Victoria vinkade och åskan mullrade i bakgrunden. Lilla Estelle spatserade med ett ljusblått paraply i duggregnet, som sedan tilltog.

Tusentals besökare

Det traditionsenliga firandet under Victoriadagen lockar årligen tusentals personer — både tillresta turister och ölänningar. Många av dem väntar i timmar för att få en chans att se och kanske lämna över en bukett blommor till kronprinsessan.

Alexandra Karlsson från Mullsjö var en av gratulanterna.

– Jag gillar kungafamiljen, så jag tycker att det är kul att vara här och titta på dem. Victoria känns jordnära, det gillar jag, säger hon till TT.

Senare fortsätter festen på Borgholms idrottsplats. Kungafamiljen och publiken kommer under kvällen att få njuta av flera artistuppträdanden, bland annat av Carola Häggkvist och Sven-Bertil Taube.

"Det betyder mycket för oss"

På programmet står också uppmärksammande av Victoriafonden samt utdelning av Victoriastipendiet, till simmaren Sarah Sjöström.

– På själva idrottsplatsen brukar, om det är fint väder, mellan 7 000 och 8 000 personer delta, säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) glatt.

– Det blir mycket folk. Det här har blivit en lång tradition som görs på ett fantastiskt sätt.

Victoria uppmärksammas på flera sätt och på onsdag tar löparfesten Victorialoppet vid. Veckan innebär ett uppsving för besöksnäring och näringsidkare, berättar Ilko Corkovic som hoppas att Victoria ska fira sin födelsedag på Öland även i framtiden.

– Vi hoppas att hon vill fortsätta, för det här betyder mycket för oss.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset