För första gången har journalister fått besöka en av Apple-fabrik i Kina. Företaget har fått utstå mycket kritik för dålig arbetsmiljö och brist på öppenhet.

Ett reportageteam från amerikanska tv-programmet ABC Nightline fick nyligen fullt tillträde till fabriken i Chengdu, Kina. Programmet sänds i morgon (tisdag) men redan nu finns en förtitt utlagd på Youtube (se ovan).

Fabriken drivs av Apple-leverantören Foxconn som sysselsätter hundratusentals kineser med att montera samman Iphones, Ipads och andra Apple-produkter.

Foxconns företagshistoria kantas av flera skandaler, bland annat sattes nät upp runt fabriken för att förhindra självmord bland de anställda, uppger Nightline.

De anställda jobbar omänskligt långa arbetspass och flera har dött vid explosioner i fabrikerna. Kemikalierna som används för att putsa skärmarna sägs också orsaka skador, enligt the New York Times.

Enligt Nightline jobbar de anställda numera upp till tio timmar om dagen för 1,5 dollar i timmen.

Apple har den senaste tiden drivit igenom stora förbättringar i arbetsmiljön hos Foxconn, men det är alltså först nu som journalister släpps in i fabriken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset