Via en köp- och säljgrupp på nätet fick Torben – efter 40 år – veta att hans pappa levde och bodde i Mölndal.
Via en köp- och säljgrupp på nätet fick Torben – efter 40 år – veta att hans pappa levde och bodde i Mölndal.

Torben Hansen har aldrig träffat sin pappa. Förrän i dag. Efter nyheten att hans far var vid livet begav han sig med familjen till Mölndal för att överraska honom. ”Jag bara grät och grät och grät”, säger Torben.

Privat

Svend Aage Rasmussen, 70, här med sina barnbarn som han inte visste fanns förrän några timmar sedan.

Torben Hansen, 45, trodde länge att hans far var död. När han var 14 år berättade hans mamma att pappan, Svend Aage Rasmussen, dog i en motorcykelolycka. Men Torben, som är från syddanska Tønder, trodde aldrig riktigt på mamman. Någonting sa honom att pappan levde.

Och förra året fick Torben kontakt med pappans syster som berättade att Svend var vid liv. Det var i själva verket en annan bror som dött i en trafikolycka. Torben letade via Skatteverket, Facebook och på alla sätt han kunde tänka sig utan att hitta honom. Att pappan bytt efternamn gjorde inte saken lättare.

Då kom han på tanken att lägga upp ett inlägg på Facebooksidan ”Köp och sälj – Malmö”. Och användare lyckades hitta namn och födelsedatum som matchade pappans, skriver Sydsvenskan.

– Det var det sista jag försökte, jag hade försökt allt annat. Det var den största gruppen i Malmö så jag försökte fråga där. 14 timmar senare sa de att han bor Mölndal, säger Torben Hansen till Metro.

Men det fanns inget telefonnummer. Bara ett till en granne i huset bredvid. Connie Jangenfält, som följer Facebooksidan, var den som hade modet att ringa grannen.

– När det här numret kom upp så var det ingen som vågade ringa. Och då lägger jag mig i. Att det var rätt person fattade jag direkt, det finns ju bara en i Sverige, säger Connie.

Hon slog numret, bad en äldre dam i andra änden att knacka på i huset bredvid, och bara en liten stund senare kunde hon förmedla ett nummer till Torben.

►LÄS MER: Hittade borttappad ring på paradisö – hittade ägaren tack vare Facebook

Torben säger att han gråtit i över 8 timmar. I 40 år har han inte vetat om hans pappa lever. Han tog ut 3000 kronor från banken för att ha råd med resan till Mölndal. Och under tisdagen körde han upp med bilen till pappa Svends hus för att överraska honom.

– Jag var glad och nervös. Jag visste inte vad jag skulle säga till honom. Det var lite konstigt, jag har ju aldrig sett honom, berättar Torben.

Tillsammans med sin fru och Mimmi Bitic, som Svend bor med, gick de in i huset. Där satt han. Vid köksbordet. Torben och Svend omfamnades. Sen berättade Torben att han skulle hämta något i bilen där han bett sina tre barn att vänta. Och när de kom in i huset igen och Svend fick se barnen brast allt.

– Jag bara grät och grät och grät, säger Torben och pappan stämmer in:

– Jag är glad. Hela det här, alltihop. Det är otroligt, säger Svend Aage Rasmussen med bruten röst.

Den uppenbart tagna 70-åringen är fåordig. Mimmi Bitic berättar att hon inte kunde tro att det var sant när Torben hörde av sig till henne. Svend hade ingen aning om att de skulle komma, eller att han hade barnbarn.

– Han är helt chockad, jag vet inte själv hur jag ska beskriva det, säger Mimmi Bitic. Torben är också överlycklig. Jag kan förfarande inte tro att de träffades efter så många år.

Och Connie Jangefält, som ringde det där avgörande samtalet, stämmer in:

– Det är inte förrän efteråt som jag förstår hur stort det var. Han är jätteglad! säger Connie Jangefält.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset