Minst giftasbenägna var invånarna i Torsby och Överkalix.
Minst giftasbenägna var invånarna i Torsby och Överkalix.

Under pingsthelgen passar många på att gifta sig. Högst tryck är det i storstadsregionerna, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). ”De drar helt enkelt till sig fler unga personer i giftasmogen ålder”, säger Tomas Johansson, på SCB:s enhet för befolkningsstatistik, till Nyhetsbyrån Siren.

Över 650 personer i Sundbybergs kommun sade "ja" till sin partner i fjol. Det var flest i landet i förhållande till den vuxna befolkningen, enligt siffror från SCB som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Minst giftasbenägna var invånarna i Torsby och Överkalix. 18 promille (antalet gifta per tusen invånare) av den vuxna befolkningen i Sundbyberg gifte sig i fjol.

►LÄS MER: Pojkvännen friade 148 gånger utan att hon märkte det 

I Stockholm, Solna och Knivsta gifte sig invånarna i nästan lika hög grad som Sundbybergsborna. Även Göteborg och Malmö ligger högt upp på listan.

– Befolkningssammansättningen är den viktigaste förklaringen. Storstadsregionerna drar helt enkelt till sig fler unga personer i giftasmogen ålder, säger Tomas Johansson, på SCB:s enhet för befolkningsstatistik, till Nyhetsbyrån Siren.

►LÄS MER: Så reagerar folk på stan när ett barn gifter sig: "Du är pervers"

Men det finns också kulturellt betingade förklaringar, fortsätter han.

– Man får inte glömma bort de trender som finns. Storstäderna har exempelvis en högre andel utrikesfödda som kanske ofta är färgade av en starkare giftermålskultur från sitt hemland, säger Tomas Johansson till Nyhetsbyrån Siren.

Antalet nygifta 2015 topp 10

Stockholm: 12 222

Göteborg: 6 360

Malmö: 3 751

Uppsala: 2 107

Örebro: 1 469

Linköping: 1 465

Helsingborg: 1457

Västerås: 1 421

Jönköping: 1338

Norrköping: 1 332

Källa: SCB. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset