Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Ved.

VED

Betyg: 3/5

Vägg i vägg jämte de hett debatterade huset, ritat av arkitekt Klas Anshelm och viktig kulturell mötesplats för många lundabor, hettar det till även på andra vis. I det som tidigare var restaurangverksamhet namne med stadens egen jätte, brinner veden sedan några år tillbaka i den stora ugnen, centralt placerad i restaurangen. Här har man monterat ner spisen och lagar mellanrätter och pizzor till rimliga priser. När vi tittar in en vacker majkväll mitt i veckan är lokalen fullsatt. Inredningen bjuder på tegelbeklädda väggar, ljusa långbord i trä och koppardetaljer.

Vi placeras på uteserveringen och finner oss nöjda med detta. Värmen är tillbaka och när kvällstemperaturen sakta dalar finns filtar och hetta från gasolvärmare bredvid vårt bord. Menyn bjuder på ett dussin mellanrätter och sju pizzor. Vår vänlige servitör rekommenderar oss att välja 2-3 mellanrätter för bästa mättnad. Bland pankopanerad sötpotatis, pilgrimsmusslor, krispigt ankbröst och långtidsbakad griskind väljer vi en afton i italiensk anda och bestämmer oss för buffelmozzarella med tomatcréme och pesto samt risotton med tryffelkräm och portobellosvamp. En lagom start i väntan på den vedugnsbakade pizzan med tryffelsalami och mascarponeost. Vinlistan gör inget större väsen av sig i jämförelse med menyn. Här kan man med fördel utveckla sig en aning för att matcha maten fullt ut. Buffelmozarellan är en generös bit, serverad på utskuren ved.

Peston ringlar sig över och är välbalanserad i sin smak. Tomatkrämen är en aning skarp och skulle mått bra av en nypa socker. Problemet är själva osten. Istället för bländande vit yta och krämighet är den blek och torr, allt annat än rumstempererad. Desto bättre är den välbalanserade risotton med hög smak av tryffelkräm och generöst med portobellosvamp. Krispiga chips på palsternacka toppar denna fullt godkända mellanrätt som mättar två utan problem.

Sedan kommer pizzan. En välgräddad sådan där botten är lagom tjock, inte för brödig och inte för tunn. Mascarponeost och mozzarella brer ut sig toppat av tryffelsalami, färsk svamp och en vällagrad parmesan. En mycket god pizza som får mig och mitt sällskap att le och diskutera eventuella pizzaval vid framtida besök. Ett sött avslut blir husets creme brulée samt citronparfait med lakritskola och rostad vit choklad. Creme bruléen är godkänd med hög smak av vanilj men en aning lös i sin

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset