Frieri och ironiska tal stod på agendan under den 70e Emmygalan.
Frieri och ironiska tal stod på agendan under den 70e Emmygalan.

Under natten till tisdag gick årets Emmygala av stapeln för 70:e gången i ordningen. Med politiska utspel och känslomässiga tal var det ändå hästar, frierier och ironiska uppmaningar som stod i centrum. Det här var galans höjdpunkter.

Frieri stal showen

Glenn Weiss är ett känt namn på de amerikanska film- och tv-galorna, med meriter som både mångfaldig pristagare och regissör för galor som bland annat Oscars. Och under årets Emmy var det han som drog blickarna till sig. Under sitt tacktal vände han sig mot sin sambo Jan Svendsen och sa: ”Undrar du varför jag inte vill kalla dig min flickvän? För att jag vill kalla dig min fru”. Svendsen klev upp på scenen, Weiss gick ner på knä och till stående ovationer tackade Svendsen ja till frieriet.

Politisk satir fick inleda

Årets Emmy inleddes på sedvanligt galamanér med ett politiskt ställningstagande, denna gång med tema representation. Den bristande mångfalden inom tv- och filmindustrin har varit ett hett ämne de senaste åren, och eftersom fler svarta än vanligt var nominerade framfördes ett sarkastiskt nummer om att Hollywoods problem med detta nu äntligen är lösta. När statyetterna väl delades ut var det dock alltjämt vita pristagare i majoritet.

LÄS MER: Lady Gaga gör filmdebut: ”Jag har alltid velat bli skådespelare”

Ironiska uppmaningen: ”Kvinnor, sitt ned och kissa”

Alex Borstein fick under galan motta priset som bästa kvinnliga biroll i en komediserie för sin insats i ”The marvelous mrs Maisel”. Så fort hon äntrade scenen för att ta emot sin statyett utbrast hon: ”Jag kom hit utan en bh”, och fortsatte: ”Oj, vilken plattform. Kvinnor, när ni använder offentliga toaletter måste ni sitta ned, så att vi andra kan sitta där efteråt. Sluta kissa på ringen!”.

Hästen fick tack

I western-serien ”Godless” spenderade Jeff Daniels karaktär en hel del tid på en hästrygg. Så till den milda grad att hela hans tacktal, för sitt pris som Bästa birollsinnehavare i en miniserie eller film, tillägnades personer som har hjälp honom med pållen. Hästen själv fick ett tack. Apollo, som hästen heter, berömdes bland annat för att han stod ut med sin ovana ryttare. Daniels berättade dock att han blivit avslängd tre gånger under inspelningarna, varav det sista fallet resulterade i en bruten handled.

LÄS MER: Här är 15 Hollywoodstjärnors första filmroller

Favoriten höll för trycket

Förra året blev de senaste årens tv-seriegigant ”Game of Thrones” utan pris på Emmygalan. Av förklarliga skäl dock – de släppte säsongen för tätt inpå galan den gången. Men i år tog de igen det genom att återigen ta med priset för Bästa dramaserie. Serien fick även pris för Bästa manliga biroll (Peter Dinklage) och för Bästa visuella specialeffekter. Föga förvånande, får man säga. Serien har nämligen sedan sin premiär vunnit över 200 priser i olika sammanhang.

Pristagare i urval

Bästa dramaserie: ”Game of thrones”

Bästa komediserie: ”The marvelous mrs Maisel”

Bästa manliga huvudroll i en dramaserie: Matthew Rhys, ”The Americans”

Bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie: Claire Foy, ”The crown”

Bästa manliga huvudroll i en komediserie: Bill Hader, ”Barry”

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie: Rachel Brosnahan, ”The marvelous mrs Maisel”

Bästa manliga biroll i en dramaserie: Peter Dinklage, ”Game of thrones”

Bästa kvinnliga biroll i en dramaserie: Thandie Newton, ”Westworld”

Bästa manliga biroll i en komediserie: Henry Winkler, ”Barry”

Bästa kvinnliga biroll i en komediserie: Alex Borstein, ”The marvelous mrs Maisel”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset