Linda Algotsson, närmast kameran bredvid systern Sara, går in i fälttävlanslaget. Anna Nilsson, näst längst bort, får därmed inte OS-debutera.
Linda Algotsson, närmast kameran bredvid systern Sara, går in i fälttävlanslaget. Anna Nilsson, näst längst bort, får därmed inte OS-debutera.

Lurons förkylning gick inte över i tid.Därför missar Anna Nilsson, 54, sin länge efterlängtade OS-debut, 32 år efter att hon var uttagen som reserv i Los Angeles.– Det känns väldigt tråkigt, säger hon.I stället kliver Linda Algotsson in i laget när fälttävlan startar med dressyren på lördag.

Luron drabbades av luftvägsinfektion under den krävande flygresan från Liége i Belgien till Rio de Janeiro.

– Det är inte ovanligt att hästarna blir slemmiga i halsen av långa flygresor, sade förbundskaptenen Staffan Lidbeck till TT tidigare i veckan.

Hästen fick behandling med slemlösande medicin och Lidbeck var i det läget inte orolig för att Nilssons start var i fara. Men han flaggade också för att hästens prestationsförmåga inte fick vara nedsatt när det började dra ihop sig till tävling.

Inte riskera hälsan

Bedömningen på fredagen var att Luron inte var redo att klara de tunga påfrestningarna i värmen, i synnerhet inte måndagens terrängritt.

– Jag funderade på för- och nackdelar. Men det var efter jag gått terrängbanan jag bestämde mig, säger förbundskaptenen.

Lidbeck, som är veterinär, ville inte riskera hästens hälsa. Därför tog han i samråd med tävlingsveterinärerna och svenska landslagsveterinären Lisa Lidbeck det tuffa beslutet att stryka Nilsson och Luron.

Anna Nilsson var bedrövad.

– Det känns oerhört tråkigt, jag har kämpat länge för att delta i OS. Men jag tänker i första hand på min häst Luron, det viktigaste är att han mår bra, säger hon.

Rutinerad reserv

Att Linda Algotsson och Fairnet kliver in behöver inte betyda att lagets kapacitet sänks. Inför uttagningen var det hårfint vem av Nilsson och Algotson som skulle få den sista platsen. Linda Algotsson, två år äldre syster till Sara Algotsson Ostholt, blir nu den mest rutinerade ryttaren i kvartetten.

Hon OS-debuterade redan i Atlanta 1996 och har varit med i samtlig spel sedan Aten 2004.

I veckan sade hon till TT:

– Vi är i bra form, hästen och jag. Vi är redo om det är så att vi måste hoppa in. Vi har kommit fyra två OS i rad. Stämmer det för oss här har vi absolut chansen på medalj.

Linda Algotsson är först ut av svenskarna i dressyren. Hon och Frida Andersén rider på lördagen, Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål på söndag.

Debut för Andersén

För Andersén väntar OS-debut, men hon har mästerskapsrutin att luta sig mot. I Malmö 2013 var hon starkt bidragande till att Sverige tog silver.

Sedan drabbades stoet Herta av upprepade skadeproblem.

– Vi har en uppåtgående formkurva. När hon kom tillbaka efter skada kändes hon fräschare än innan och hon har fått mer motivation, säger Andersén.

– Jag tror att våra möjligheter är goda, om vi alla presterar vad vi kan. Vi behöver inte göra några extra bra resultat, gör vi vad vi kan har vi absolut en chans på medalj.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset