Hästpojken är inte död.
Hästpojken är inte död.

Det var fem år sedan Hästpojken senast gav ifrån sig ny musik. Nu är de tillbaka med albumet ”Hästpojken är död”. Men Hästpojken tycks vara mer levande än någonsin.

Martin Elisson lägger händerna för ansiktet. Formar dem som ett V över näsan.

– Ibland har jag känt att jag ligger i vatten i en sjö typ. Om man ligger stilla kan man andas, om man rör på sig så drunknar man direkt. Så har vissa år varit.

Det han refererar till är att Hästpojken som band inte har gett ifrån sig några livstecken på fem år. Tillsammans med Adam Bolméus har han utgjort stommen i det band som ynglade av sig från Göteborgsbandet Bad Cash Quartet. Hästpojken har haft olika konstellationer genom åren, till en början var även Broder Daniels ”Pop-Lars” och Joel Alme med i bandet.

LÄS MER: Henrik Berggren: ”Det är när jag skriver musik som jag lever fullt ut”

Vad är grejen med att Joel Alme kompar alla Göteborgsband?

– Det kommer att bli hans eftermäle; kompmusiker, säger bandets sångare Martin Elisson skämtsamt när Metro träffar honom och Adam Bolméus på ett hotellrum i Stockholm.

– Nej men han var ju med oss först och nu i somras turnerade han med Henrik Berggren. Men sen har han ju kört sin sologrej, fortsätter han.

Att musikerkollegor hjälper varandra var ingen självklarhet under Bad Cash Quartets storhetstid. I en tidigare intervju med Nöjesguiden sa duon som nu utgör Hästpojken att: ”I Göteborg har det snarare varit en massa rivalitet mellan band än någon gemenskap”.

– Sa vi så? Ja kanske, som jag uppfattade var det lite för lojt för att kallas rivalitet. Mer bara ett ointresse, säger Martin Elisson.

– Jag ser det bara som att man hängde med varandra som kompisar, men det var aldrig så att man hjälpte varandra med några skivor eller spelade på varandras grejer. Som man kan tro att det är en enda stor familj sådär, fortsätter Adam Bolméus.

”Det slog väl an en sträng, man har väl känt så att Hästpojken är död”, säger bandets sångare.

Duon släpper nu sitt första album på fem år. ”Hästpojken är död” är titeln där textrader, enligt somliga, vittnar om ett liv långt bort från deras tidigare rockstjärnestämpel:

”Min pappa och jag är samma gubbe nu.
Precis som han går jag itu”.

Och i låten ”Råttans år”, den första singeln till nya albumet:

”Man har ett topplån fyra barn eller tre.
Ja det är alltid nått som håller ihop förståndet
ändå”.

– Den raden har nog missförståtts. Vad jag menar är att alla människor bedövar sig på olika sätt. Somliga med alkohol och droger, andra väljer att skaffa fyra barn och topplån. På olika sätt håller man tankarna borta från den stora ångesten, säger Martin Elisson. Adam Bolméus förtydligar:

– Du hade ju inga lån och bodde ensam i en etta. Man får såklart tolka det som man vill, men om man ska tolka det utifrån din situation så är det fel. Det var snarare ett sätt att hålla livsångesten borta.

LÄS MER: Här är sommarens bästa festivaler 2018

Hästpojken låter mer levande än någonsin. Är han verkligen död?

– När Adam skickade namnförslaget tänkte jag ”jävlar vad bra”. Det slog väl an en sträng, man har väl känt så att Hästpojken är död. Martin är död. Adam är död. Så har man väl kanske känt inombords.

När Hästpojken annonserade sin återkomst efter fem års tystnad, beskrev de den nya musiken som; ”samma melodi med andra tider”.

– Det finns inget självändamål i att förnya sig tycker jag. Det ger mig väldigt lite att lyssna på band som ändrar stil. Det enda jag bryr mig om är att det låter ärligt. Ibland kan jag tycka att vissa band ändrar sound när det inte låter bra. Det är inte där det ligger riktigt, säger Martin Elisson.

Hästpojken

Medlemmar: Martin Elisson och Adam Bolméus

Från: Göteborg

Tidigare karriär: Båda slog igenom i Bad Cash Quartet. När de splittrades bildade de två Hästpojken med bland andra Broder Daniels trummis “Pop-Lars”

Aktuella med: Skivan “Hästpojken är död” som släpps den 20 april

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik