Sveriges förbundskapten Håkan Ericson under 2–2-matchen mellan Sverige och Colombia på Arena da Amazonia i Manaus.
Sveriges förbundskapten Håkan Ericson under 2–2-matchen mellan Sverige och Colombia på Arena da Amazonia i Manaus.

En poäng hade gärna fått vara tre.Annars kunde Håkan Ericson inte klaga på mycket efter 2–2 mot Colombia.– Jag är väldigt stolt, säger förbundskaptenen.

För drygt ett år sedan baxade Håkan Ericson U21-laget hela vägen till guld i EM i Tjeckien.

Insatsen i OS-premiären i Manaus tyder på att det här kan bli ännu en rolig landslagssommar för Ericson.

– Det är en tudelad känsla. Men väldigt, väldigt, väldigt stolt är nog den stora känslan med tanke på hur vi genomför den här matchen, säger han när han samlat tankarna efteråt.

Stort bollinnehav

Ericson har inför OS stuckit ut hakan och sagt att Sverige ska satsa på att ha störst bollinnehav. Och han fick som han ville. Det var Sverige som styrde matchen mot ett visserligen kontringsstarkt Colombia.

– Att ett svenskt lag kan spela så här bra passningsfotboll mot ett internationellt lag i deras klimat, det är jag nöjd med, säger Ericson.

– Vi följer matchplanen nästan hundraprocentigt, förutom några missar i försvarsspelet. Men det är klart att jag är besviken att vi inte kan hålla i det.

TT: Ger det här laget EM-vibbar?

– Ja, det tycker jag. Jag blir glad när tekniska spelare kan ta till sig så mycket taktiska delar, som vi har jobbat med på väldigt kort tid. Det borgar gott för svensk fotboll, att vi kan följa en matchplan men ändå ha en individuell skicklighet.

Tidigt underläge

Sverige hamnade i underläge tidigt när Teófilo Gutiérrez frispelades efter drygt en kvart. Mikael Ishak och Astrit Ajdarevic vände till svensk ledning innan Colombia kvitterade på straff, genom Dorlan Pabón med kvarten kvar.

En poäng gör ändå att vägen mot OS-kvartsfinal i högsta grad ligger öppen för Sverige inför matcherna mot Nigeria och Japan.

– Med en poäng här så lever gruppen till tredje matchen, hur det än går i de andra. Det är väl en härlig morot, säger Ericson.

Nu väntar ett tätt spelprogram med matcher på söndag och onsdag.

– Vi vet inte vad reaktionen blir efter en sådan här insats i den här värmen, säger han.

– Det är bara två vilodagar till näst match och inför sista matchen (i Salvador) ska vi flyga över halva Brasilien.

Med tanke på hur nöjd Ericson var med sin premiärelva är utgångspunkten ändå att göra så få ändringar som möjligt.

– Vår trupp är ju inte jättebred. Det är klart man kan fundera på en eller annan startposition, men jag tycker att spelarna ska ha ett förtroende till nästa match när de presterar såpass bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset