"Har man en gång fått smak på att turnera runt på sommaren så är det något man alltid vill göra igen", säger Håkan Hellström till TT. I sommar ska han göra just detta – åka på turné med stopp i åtta svenska städer. Arkivbild.
"Har man en gång fått smak på att turnera runt på sommaren så är det något man alltid vill göra igen", säger Håkan Hellström till TT. I sommar ska han göra just detta – åka på turné med stopp i åtta svenska städer. Arkivbild.

Efter två somrar med megakonserter på Ullevi ska Håkan Hellström att återigen ge sig ut på de svenska vägarna. Nästa sommar med stora Sverigeturnén Rullande åska. "Sommarsverige lockar alltid!", skriver han i ett mejl till TT.

Åtta orter får besök av Sveriges egen popkung när han kastar loss och åker på turné i sommar. Kalaset inleds i Stockholm stadion den 10 juni och avslutas på Ullevi i Göteborg den 29 juli, drygt ett år efter att han inledde resan med senaste skivan "Du gamla du fria" just där.

Men det är inte bara landets två största städer som får chans att se Hellströms mullrande show. Han kommer också till Gävle, Umeå, Örebro, Karlstad, Borgholm och Malmö.

"Passionerat"

I ett mejl till TT säger Hellström att han är van att göra många spelningar efter varje skiva, men att så inte har varit fallet den här gången.

"Den här gången har det varit ovanligt få spelningar än så länge, men rätt stora. Så jag passar på att ta alltihop ut i landet, det vi gjort i Göteborg på Ullevi de senaste åren", skriver han.

När det kommer till vädret hoppas Hellström att sommaren ska bjuda på "solsken och rullande åska", men han har inga direkta förväntningar på vem som kommer för att se honom live.

"Jag har spelat på ålderdomshem, klubbar, sjukhus, festivaler och alla möjliga platser. Vi kör på lika passionerat inför en sovande katt som för en stor publik", skriver han.

Sätter punkt

Tanken med turnén är dels att sätta punkt för "Du gamla du fria", dels att ta med den storslagna showen ut i landet. Joel Borg på skivbolaget Woah Dad menar att det totalt sett kan vara den största Sverigeturnén en svensk artist har gjort.

Så vad kan besökarna förvänta sig av den Hellströmska sommaren? "En salig blandning av soul, rock'n'roll, kärlekshymner och allt möjligt", sammanfattar han själv.

Tidigare i höst kom nyheten om att Hellström lämnar bokningsbolaget Live Nation, efter ett 16 år långt samarbete. Nu står Hellström utan fast bokningsbolag, även om den kommande sommarturnén görs i samarbete med FKP Scorpio.

– Just för den här sommarturnén är FKP en partner, men de är inte hans bokningsbolag, förtydligar Joel Borg på Woah Dad.

Biljetterna släpps den 25 november.

Adam Ihse / TT
Håkan Hellström ser sommarens turné som en chans att ta festen till sina fans. "Och de som undrar vem den där Hellström kan vara, är hjärtligt välkomna att komma ner och digga, om vi rullar förbi just deras stad", säger han till TT.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset