Kommande vecka inleds med ostadiga dagar. Men framåt torsdag ser det ut att bli soligt och varmt.
Kommande vecka inleds med ostadiga dagar. Men framåt torsdag ser det ut att bli soligt och varmt.

Regn och rusk. Ostadigt väder. Moln och kyla. Men om bara några dagar kan det vara ändring på den saken. Här är meteorologens bedömning på när värmen anländer.

Östergötland har hittills haft en fruktansvärt blöt månad. Där har tre gånger den normala regnmängden kommit under maj. Även delar av Stockholm, Sörmland och Örebro har haft mer regn än normalt, enligt vädertjänsten Foreca. Men snart kan vi se en vändning i vädret.

– Det börjar växa in ett högtryck från Nordsjön, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Men kommande tre, fyra dagar så väntar regn. Det dröjer till på onsdag, torsdag någon gång innan solen blottar sig ordentligt på himlen.

– I morgon (måndag) blir det ingen höjdardag. Rätt så mycket moln, kan vara sol under morgonen, framförallt i Göteborg och Malmö. Annars regn i Stockholm.

Under tisdagen drar ett regnområde in från sydväst som fortsätter åt nordost. Senare kommer regnet även till Stockholm. Temperaturen ligger runt 10-12 grader.

Framåt onsdag är det fortfarande ostadigt med lågtryck. Regn väntas i Göteborg och Malmö. Sen vänder det. Stockholm kan redan på onsdag få uppehåll med något högre temperaturer på uppåt 15-16 grader.

Vädret blir bättre i Sveriges södra delar och torsdag, fredag ser ut att bli högtrycksbetonat, enligt Foreca.

– Allra varmast kan det bli i östra delarna av Götaland, där kan man komma upp i 20 grader. Det ser ut att bli en riktigt bra dag, säger Erik Rindeskär.

Men vill man ha omedelbar värme råder han en tripp till Medelhavet, och kanske framförallt Spanien, där man satt värmerekord för maj. Hela 32 grader (!).

– Det är högsta temperaturen där uppmätt i maj någonsin.

Erik Rindeskär förklarar att i Sverige blir slutet av nästa vecka finare, soligare men kanske inte så varmt som man hade hoppats. Men ändå något att se fram emot.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset