Snart börjar solen gå upp tidigare igen.
Snart börjar solen gå upp tidigare igen.

Sedan den 21 juni har det blivit mörkare och mörkare – varje dag. Men snart infaller vintersolståndet och vi går mot ljusare tider igen.

Är du trött på mörkret? Det är förståeligt. Sedan sommarsolståndet inföll den 21 juni har solen gått upp senare – och gått ner tidigare – för varje dag som går.

Men håll ut. Klockan 17:28 på torsdagen den 21 december inträffar vintersolståndet, och solen börjar i stället gå upp tidigare och ner senare.

LÄS MER: Därför blir du piggare och gladare av mer dagsljus

Den 21 december blir således årets mörkare dag, alltså dagen med minst antal möjliga soltimmar, men sen är det värsta över och vi går mot ljusare tider igen.

Och för många kommer vintersolståndet lägligt. Dagsljuset fungerar som en motor för hjärnan, enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

– Egentligen är det mest en fråga om att bli nedtryckt mot det deprimerade hållet. Sedan har vi de direkta effekterna med c- och d-vitamin. Vi vet egentligen inte hur de långsiktiga effekterna ser ut, men det finns en del forskning som visar på att det finns koppling till långsiktig hälsa. Att ljus nästan alltid är bra för oss, har Torbjörn Åkerstedt tidigare sagt till Metro.

Fakta: Vintersolståndet

Vintersolståndet är en markering för årets kortaste dag och årets längst natt. Det är när solen på norra halvklotet står som lägst på himlen i förhållande till jordaxelns lutning. Solen går överhuvudtaget inte upp norr om polcirkeln, däremot blir det något ljusare på dagen.

Vid sommarsolståndet är förhållandet det motsatta – solen står som högst på himlen och är därmed uppe längst.

Källa: SMHI

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset