På söndagkvällen var det dags för årets första direktsända partiledardebatt i SVT:s agenda.
På söndagkvällen var det dags för årets första direktsända partiledardebatt i SVT:s agenda.

På söndagskvällen möttes partiledarna för debatt i SVT:s ”Agenda”. Ämnena som diskuterades var välfärd, lag och ordning, klimat och migration, och en del av diskussionerna skulle leda till hånskratt i studion.

På söndagkvällen var det dags för årets första direktsända partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”. Riksdagens åtta partiledare ställdes mot varandra för att diskutera välfärden, lag och ordning, klimatet och migrationen.

Först ut att ställas mot varandra var statsminister Stefan Löfven och moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Ämnet var välfärden, och Ulf Kristersson öppnade debatten med att påpeka att det största hotet mot välfärden var det stora integrationsmisslyckandet.

– Vi har väldigt många människor som aldrig går till jobbet. Människor som upplever att det är mer lönsamt att ta emot bidrag, sade Ulf Kristersson.

För att få fler i jobb och stärka välfärden behövs konkreta reformer, så som lärlingsjobb som underlättar företag att anställa fler, fler rutjobb och högre språkkrav, menade Kristersson.

LÄS MER: Löfven i stor intervju: Situationen 2015 får inte komma tillbaka

Löfven kontrade med att den sortens politik skulle sänka lönerna överlag.

– Du måste begripa att marknadskrafterna så pass bra att du förstår att den här typen av förslag innebär att lönerna pressas ned, sade Löfven under debatten.

LÄS MER: Kristersson: För fem år sedan visste jag knappt om begreppet skjutningar

”Sjukvårdens eget ”Pang i bygget”

Välfärdsdebatten fortsatte senare med att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt passade på att använda skandalerna kring Nya Karolinska som ett exempel på hur det kan gå med privatiserad sjukvård.

– Nya Karolinska, det är sjukvårdens eget ”Pang i bygget”. Moderater med fingrarna i syltburken, och ett praktexempel på när sjukvården privatiseras, sade han.

LÄS MER: Jonas Sjöstedt i stor intervju: Vi kommer behöva jobba fler år

Ulf Kristersson gav senare en känga tillbaka till Sjöstedt, när diskussionen i stället hamnade om rutavdraget, som Sjöstedt menade endast gynnade folk i Danderyd.

– Först hetsar du upp dig över en nidbild av alliansens politik som inte stämmer. För att sen gå loss på den nidbilden. Så fungerar inte seriös politik, sade Ulf Kristersson.

”Vad har det med saken att göra?”

Kvällens andra debattämne var lag och ordning. När diskussionen kom att leda in på sexualbrott uppstod en het diskussion mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Stefan Löfven.

– Fyra av fem våldtäktsmän slipper utvisning, hävdade Åkesson, och riktade frågan ”varför är det så”, till Löfven.

– Om du nu är så bekymrad över kvinnorna Åkesson, varför vill du försvaga deras ställning på arbetsmarknaden, kontrade Löfven, vilket skapade kvällens största skratt i studion.

– Vad har det med saken att göra? undrade Åkesson, och många i publiken.

”Du står för ett murbyggarparti”

Kvällens tredje diskussionsämne var migrationen. Där ställdes inledningsvis Centerpartiets Annie Lööf mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Du står för ett murbyggarparti. Jag står för ett parti som har en ansvarsfull migrationspolitik som förenar ordning och reda med medmänsklighet och humanism.

LÄS MER: Annie Lööf: ”När de andra har vänt kappan efter vinden har vi stått upp”

– Se hur segregationen breder ut sig. Titta på hur klyftan växer mellan inrikes- och utrikesfödda, kontrade Åkesson.

”Subventionerar det som är trendigt för stunden”

Kvällens fjärde och sista ämne kom att handla om klimatet, och först ut att ställas mot varandra var Miljöpartiets Isabella Lövin och Liberalernas Jan Björklund.

Lövin anklagade Björklund för att inte anamma förslag som rör klimatsmarta resor.

– Ni säger nej till flygskatt och ni säger nej till satsningar på höghastighetståg, sade Lövin.

LÄS MER: Jan Björklund i stor intervju: ”M och C har en märklig asylpolitik”

Björklund svarade att Miljöpartiet endast framför förslag på sådant som är på tapeten.

– Istället för att försöka subventionera det som är trendigt för stunden, så ska man försöka höja skatterna på det som faktiskt är skadligt, nämligen koldioxidutsläpp, sade han.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du?

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset