Det blev en aggressiv debatt mellan Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton i Saint Louis i Missouri.
Det blev en aggressiv debatt mellan Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton i Saint Louis i Missouri.

Donald Trump må ha stoppat sin kampanjs blödning med en disciplinerad insats i den smutsiga debatten i Missouri. Men fyra veckor före USA:s presidentval är det är ändå stark fördel för Hillary Clinton.

Ordduellen i Saint Louis befäste med all önskvärd tydlighet att den pågående valrörelsen är en av de mest hätska USA någonsin skådat. Förolämpningar, hot om fängelse och frågor om Trumps inspelade sexistiska uttalanden haglade i luften. Nu återstår enbart en debatt, i Nevada den 19 oktober, innan väljarna går till urnorna den 8 november.

– Det kommer att bli fortsatt smutsigt. Med debatten visade Trump var han står, hans budskap är att Hillary Clinton är någon som man inte bör gilla av flera skäl, säger statsvetaren Alexander Theodoridis, som är verksam vid University of California och University of Virginia, till TT.

– Men åsikten att Hillary Clinton bör sitta i fängelse för sin e-posthantering är inget som den genomsnittlige amerikanen delar, även om Trump får gehör för den på sina kampanjmöten.

"Rasistiska element"

Uppgifterna om republikanen Trumps sexistiska skryt dominerade dygnen före debatten och fick en mängd framstående republikaner att dra tillbaka sitt stöd för honom. Affärsmannens förhållandevis starka insats framför tv-kamerorna kan ha räddat kampanjen, men chansen till valseger bedöms som mycket liten. Redan innan sexpratsinspelningen offentliggjordes hade demokraten Clinton dragit ifrån i opinionsmätningarna.

– Det är extremt osannolikt att Trump vinner valet. . . För Clinton gäller det att inget dramatiskt händer nu, hennes kampanj behöver behålla kursen och säkerställa att folk går och röstar, säger Theodoridis.

Men som expert på väljares beteenden säger han sig vara orolig över hur retoriken och strategierna i årets valrörelse påverkar den amerikanska demokratin, för vad som blir det "nya normala" i ett USA där polariseringen bara ökar.

– Objektivt måste man hålla Trump ansvarig för det, han driver en okonventionell kampanj som struntar i många normer. Han har uppmuntrat rasistiska och främlingsfientliga element i samhället och konsekvenserna lär bli omfattande, även efter hans kandidatur, spår Theodoridis.

Försoning?

Lägg därtill att de båda presidentkandidaterna är de minst populära på årtionden. Fientligheten dem emellan speglade sig i den presskonferens som Trump höll bara timmar före debatten tillsammans med kvinnor som anklagat expresident Bill Clinton för sexuella övergrepp. Trump sade också att Hillary Clinton angripit många kvinnor.

Väl på debattscenen försvarade Trump inspelningen av sitt eget sexskryt som "snack i omklädningsrummet" som han bad om ursäkt för – men sade att det är skillnad på ord och handling, med adress till Bill Clinton.

Kämpar på

Debatten fortsatte med flera grova uttalanden från Trump medan Clinton slingrade sig ur en fråga om de senaste Wikileaksavslöjandena. Till sist bad en åhörare dem att säga något positivt om varandra.

– Jag respekterar hans barn. De är otroliga. . . Som mamma och mormor är det viktigt för mig, sade Clinton.

– Hon lägger inte av. . . Hon är en kämpe och det är en god egenskap, sade Trump.

Evan Vucci/AP/TT
Republikanernas Donald Trump på presskonferensen inför debatten med Kathleen Willey, Juanita Broaddrick, Kathy Shelton och Paula Jones. Flera av dem har anklagat expresidenten Bill Clinton för sexuella övergrepp.
Jim Bourg/AP/TT
Nattens debatt mellan Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton i Saint Louis i Missouri.
Saul Loeb/AP/TT
Hillary Clintons tur att tala vid debatten med Donald Trump vid Washington University i Missouri.
Julio Cortez/AP/TT
Donald Trump och Hillary Clinton gör entré på debattscenen i Missouri.
John Locher
Det blev en aggressiv debatt i Saint Louis i natt.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset