Aborträttsaktivister deltar i en manifestation i det salvadoranska parlamentet till stöd för den motion om att införa undantag i landets abortlagar som presenterade i veckan. "Ingen flicka ska behöva bli mor", står det på plakatet i mitten. Arkivbild.
Aborträttsaktivister deltar i en manifestation i det salvadoranska parlamentet till stöd för den motion om att införa undantag i landets abortlagar som presenterade i veckan. "Ingen flicka ska behöva bli mor", står det på plakatet i mitten. Arkivbild.

Inte ens efter våldtäkt eller vid risk för mammans liv tillåts kvinnor göra abort i El Salvador. Och landets konservativa krafter vill se ytterligare straffskärpningar.Men en växande aborträttsrörelse vägrar låta sig tystas.

El Salvador är ett av få länder i världen som har ett totalt abortförbud, utan några undantag. Att avsluta en graviditet kan ge mellan två och åtta års fängelse.

Det är ett alldeles för milt straff, anser det oppositionella högerpartiet Arena, som i somras lade fram ett lagförslag om att höja fängelsetiden till minst 30 och upp till 50 år.

– De konservativa försöker nu stänga alla möjligheter att lätta på lagen, säger den salvadoranska aborträttsaktivisten Sara García, som är på besök i Stockholm för att bland annat delta i seminarier hos Amnesty och RFSU.

Smutskastas

Hon är en av grundarna till Medborgarrättsrörelsen för avkriminalisering av abort. Förutom att bedriva kampanj ger de bland annat juridiskt stöd till unga och fattiga kvinnor som dömts för eller anklagas för påstådda illegala aborter.

Det är en kamp som förs i hård motvind.

– Bara att prata om rätt till abort då kvinnors liv eller hälsa är i fara innebär att bryta ett starkt tabu. Vi blir smutskastade i de stora medierna, och vissa har till och med krävt att vi ska kastas i fängelse. För att inte tala om den stigmatisering som de drabbade kvinnorna tvingas genomlida.

Runt en tredjedel av alla som blir gravida i El Salvador är flickor mellan 10 och 19 år, enligt en FN-rapport. Sexuellt våld är utbrett.

Eftersom inte ens våldtagna barn får göra abort tar många till primitiva, livsfarliga abortmetoder, vilket är en av de största orsakerna till den höga mödradödligheten i landet. Andra väljer att ta sina liv.

Patriarkalt samhälle

– Lagen innebär i praktiken en kriminalisering av unga kvinnor i fattigdom. Det handlar om statligt våld, säger Sara García.

Katolska kyrkan, som anser att livet inleds vid befruktningen, har en stark ställning i El Salvador. En annan omständighet som gjort de exceptionella abortlagarna möjliga är det djupt rotade patriarkala systemet, säger Maria Clara Medina, forskare vid School of Global Studies vid Göteborgs universitet.

– Idealbilden för en kvinna är det obligatoriska moderskapet som det enda meningsgivande i hennes liv. Det som kommer på köpet är att hon ska vara lydig, tyst och ständigt beredd på att offra sig för andra. På det sättet blir kvinnorna passiviserade.

Sedan vänsterpartiet FMLN vann regeringsmakten 2009 har man genomfört flera sociala reformer. Att ge sig på abortlagstiftningen har dock länge betraktats som politiskt självmord.

Debatten väcks

Men efter ett globalt uppmärksammat fall 2013, där en ung kvinna var nära att dö efter att ha vägrats abort, har något börjat hända.

Flera kvinnorättsorganisationer gick nyligen samman i Alliansen för kvinnors liv och hälsa för att försöka väcka stöd för undantag i abortlagen. Och så sent som i veckan kom ett bevis på att deras arbete burit frukt när talmannen i nationalförsamlingen, FMLN-ledamoten Lorena Peña, högtidligt presenterade en motion om att avkriminalisera abort efter våldtäkt, vid fara för moderns liv och vid allvarliga fosterskador.

Det blir svårt för FMLN, som saknar egen majoritet, att få igenom ändringarna. Men bara genom att sätta igång en debatt är mycket vunnet, säger Sara García.

– Det kommer att bli väldigt intensiva diskussioner. Det är viktigt att kunna ta upp alla nyanser som finns i den här frågan och bryta synen på att du antingen måste vara för "ja till livet" eller att döda barn.

Jonas Ekströmer/TT
Sara García, grundare av Agrupación ciudadana por el descriminalización del aborto (Medborgargruppen för avkriminalisering av abort), under sitt besök i Stockholm i veckan.
Jonas Ekströmer/TT
Sara García är tacksam för den solidaritet som organisationer och människor i andra länder visat den salvadoranska aborträttsrörelsen. Segrar i andra länder ger också inspiration, säger hon, och nämner Polen där en lagskärpning nyligen stoppades efter massiva protester.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset